Linkovi

Senator McCain smatra da SAD trebaju 'priznati da se bore na strani libijskih pobunjenika'


Snage libijskih pobunjenika na cesti između Bin Jawada i Nawfiliye
Snage libijskih pobunjenika na cesti između Bin Jawada i Nawfiliye

Pentagon je objavio da je prvi tjedan operacija u Libiji koštao više od 600 milijuna dolara. No predsjednik Obama naglasio je da će trošak znatno biti smanjen NATO-ovim preuzimanjem kontrole nad operacijama.

Predsjednik Barack Obama obrazložio je sinoć u televizijskom obraćanju naciji svoju odluku da se vojno intervenira u Libiji. Američki čelnik također je objavio da NATO savez preuzima čelnu ulogu u vođenju zračnih udara i održavanju zone zabrane leta nad Libijom.

Predsjednik Obama je rekao da je intervencija u Libiji bila ispravan potez. "Sjedinjene Države i svijet suočili su se s izborom. Gadafi je rekao da neće imati milosti prema vlastitom narodu. U našem nacionalnom interesu nije bilo da to dopustimo. Ja sam odbio to dopustiti” - rekao je predsjednik Obama.

On je dodao da je međunarodna koalicija u deset dana zračnih napada zaustavila napredovanje Gadafijevih snaga i to bez angažmana američkih kopnenih postrojbi te uz predaju ovlasti na NATO savez.

U sklopu toga, danas se u Londonu održava međunarodna konferencija u kojoj sudjeluju ministri vanjskih poslova više od 30 zemalja uključenih u intervenciju. Američka državna tajnica Hillary Clinton sastala se s čelnikom libijskog oporbenog pokreta, a Sjedinjene Države pripremaju se uputiti izaslanika u Libiju, na sastanak s oporbenim snagama na terenu.

Američka administracija inzistira da to ne znači formalno priznanje oporbe.

Predsjednik Obama u svom je govoru naglasio da bi proširivanje cilja misije na promjenu režima u Libiji bilo pogrešno.

Republikanski senator John McCain je o tome rekao: "Sada se borimo na strani pobunjenika. Mi im otvaramo put. To bismo trebali priznati”.

Libijski pobunjenici povratili su kontrolu nad gotovo svim teritorijem što su ga bili izgubili u roku od tjedan dana. Stigli su na stotinjak kilometara od rodnog grada libijskog čelnika. Predsjednik Obama poručio je: "Gdjegod ljudi žele biti slobodni, oni u Sjedinjenim Državama imaju prijatelja”.

No kritičari intervencije u Libiji, poput demokratskog kongresnika Dennisa Kuchinica, kažu da je misija u Libiji otišla predaleko: "Amerika je sada ponovno svjetski policajac, a naš presjednik odlučuje o tome kad reagirati. Mislim da je to za našu zemlju vrlo opasna pozicija”.

U međuvremenu, Pentagon je objavio da je prvi tjedan operacija u Libiji koštao više od 600 milijuna dolara. No predsjednik Obama naglasio je da će trošak znatno biti smanjen NATO-ovim preuzimanjem kontrole nad operacijama.

XS
SM
MD
LG