Linkovi

Senator John Kerry poziva na poboljšavanje veza između SAD i Pakistana


U.S. Secretary of State John Kerry holds a news conference with Syrian National Coalition Chairman Mouaz al-Khatib and Italian Foreign Minister Giulio Terzi at Villa Madama in Rome, Feb. 28, 2013.
U.S. Secretary of State John Kerry holds a news conference with Syrian National Coalition Chairman Mouaz al-Khatib and Italian Foreign Minister Giulio Terzi at Villa Madama in Rome, Feb. 28, 2013.

Međutim, američki senator upozorio je da postoje zastupnici u Kongresu koji dovode u pitanje mogućnost popravljanja odnosa dviju zemalja

Američki senator John Kerry poziva na poboljšavanje veza između Sjedinjenih Država i Pakistana, koje su dodatno opterećene nakon američke operacije u kojoj je ubijen Osama bin Laden na pakistanskom teritoriju. Senator Kerry, najviši američki dužnosnik koji posjećuje Pakistan nakon operacije 2. svibnja, danas je izjavio da su ove dvije zemlje "strateški partneri" u borbi protiv terorizma. John Kerry, inače predsjedatelj senatskog Odbora za vanjsku politiku, susreo se danas u Islamabadu s pakistanskim premijerom Razom Yousufom Gilanijem i predsjednikom Asifom Alijem Zardarijem.

Premijer Gilani je prošli tjedan upozorio bi bilo kakva nova unilateralna akcija u budućnosti, poput one u kojoj je ubijen bin Laden, imala "ozbiljne posljedice". U međuvremenu američki dužnosnici postavljaju pitanje kako se čelnik al-Qaide mogao tako dugo skrivati u pakistanskom mjestu Abbotabad bez da bude otkriven. Nakon današnjih razgovora senator Kerry je rekao da su pakistanski čelnici pristali na niz koraka kako bi se poboljšali američko-pakistanski odnosi i najavio je da će američka državna tajnica Hillary Clinton uskoro posjetiti Pakistan. Međutim, američki je senator upozorio da postoje neki zastupnici u Kongresu koji dovede u pitanje mogućnost popravljanja odnosa dviju zemalja.

Tijekom posjeta susjednom Afganistanu senator Kerry je rekao kako neki u Kongresu "imaju velike rezerve" o pakistanskoj predanosti borbi protiv terorizma i pozivaju na promjenu programa američke pomoći toj zemlji. Pakistanski vojni dužnosnici kažu da je glavni vojni zapovjednik rekao Kerryju da njegovi vojnici imaju "intenzivne osjećaje" u vezi s operacijom u kojoj su američki specijalci ubili bin Ladena na pakistanskom teritoriju. Predsjednik Obama je rekao kako je čelnik al-Qaide morao imati neku vrstu mreže za podršku u Pakistanu koja mu je omogućila da neotkriven godinama živi u Abbottadadu.

XS
SM
MD
LG