Linkovi

Senatski odbor: Rusija pokušala da pomogne Trumpu


Ruski predsjednik Vladimir Putin drži godišnji govor o stanju zemlje u Moskvi, 1. marta 2018.
Ruski predsjednik Vladimir Putin drži godišnji govor o stanju zemlje u Moskvi, 1. marta 2018.

Senatski odbor za obavještajna pitanja zaključio je da je obavještajna zajednica u pravu u svojim nalazima da je ruski predsjednik Vladimir Putin pokušao da pomogne Donaldu Trumpu kada se Moskva 2016. umiješala u američke predsjedničke izbore.

Dvostranački izvještaj koji je objavljen u utorak nije u saglasnosti sa zaključcima republikanaca iz odbora za obavještajna pitanja u Predstavničkom domu, koji su ocijenili da je obavještajna zajednica došla do pogrešnog zaključka da je Moskva željela da pobijedi Trump.

"Odbor je proveo proteklih 16 mjeseci analizirajući izvore, savremene obavještajne tehnike i analitički rad u osnovi procjene obavještajne zajednice i ne vidi razlog da ospori njene zaključke", saopštio je republikanski senator Richard Burr, predsjedavajući odbora.

Senatski odbor zaključio je da je procjena obavještajne zajednice "proizvod solidnih obavještajnih podataka."

"Veliki broj izvještaja, zasnovan na različitim obavještajnim disciplinama, javno dostupnim podacima o političkim preferencama ruskog državnog vrha i sadržaju ruskih medija, pokazao je da je Moskva pokušavala da omalovaži i kritikuje bivšu državnu sekretarku Hillary Clinton", navodi se u sažetku izvještaja koji nije klasifikovan.

Odbor je ustanovio da su male razlike u nalazima CIA-e, FBI-ja i NSA bile "razumne, transparentne i o njima se otvoreno raspravljalo među agencijama i analitičarima."

Predsjednik Trump je izražavao snažno neslaganje sa zaključcima obavještajnih agencija i više puta isticao da Rusija poriče miješanje u izbore. "Rusija nastavlja da govori da nisu imali nikakve veze sa miješanjem u naše izbore", tweetovao je Trump prošle nedjelje.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG