Linkovi

SAD: Deklasifikacija izvještaja o surovim metodama ispitivanja terorista


Senatorica Dianne Feinstein, predsjedavajuća senatskog Odbora za obavještajne aktivnosti
Senatorica Dianne Feinstein, predsjedavajuća senatskog Odbora za obavještajne aktivnosti

Predsjedavajuća Odbora za obavještajne poslove, senatorka Diana Feinstein nada se da će 480 strana dugi sažetak izvještaja od ukupno 6.200 stranica biti objavljen u narednih 30 dana.

Dijelovi strogo povjerljivog izvještaja o surovim metodama Centralne američke agencije prmjenjivanim prilikom ispitivanja osumnjičenika za terorizam mogli bi biti objelodanjeni tokom slijedećeg mjeseca. Članovi Odbora za obavještajne aktivnosti američkog Senata glasali su, nakon više rasprava, za deklasifikaciju tih informacija, uvjereni da tortura kao metod prikupljanja informacija nije u skladu sa temeljnim američkim vrijednostima.

Gušenje vodom bio je jedan od više metoda ispitivanja korištenih u vrijeme administracije predsjednika George W. Busha, odnosno u godinama poslije terorističkih napada na Sjedinjene Države od 11. septembra 2001. godine. Mnogi tadašnji američki zvaničnici tvrde da je takva praksa bila vrlo efikasna u prisiljavanju uhvaćenih terorista da progovore. U izvještajima Senata tvrdi se, međutim, da gušenje vodom i drugi surovi metodi ispitivanja nisu rezultirali korisnim obavještajnim podacima.

Predsjedavajuća Odbora za obavještajne poslove, senatorka Diana Feinstein, Demokrata, nada se da će 480 strana dugi sažetak izvještaja od ukupno 6.200 stranica biti objavljen u narednih 30 dana i ističe:

"Tim izvještajem predočićemo brutalnost koja je u oštrom kontrastu sa američkim vrijednostima. To je krupna mrlja u našoj povijesti i ne smijemo dozvoliti da se bilo kada ponovi. To nije ono što Amerikanci jesu."

Republikanac Saxby Chambliss, podpredsjednik Odbora, je uvjeren da su merodi ispitivanja rezultirali vrlo korisnim informacijama i da je sada vrijeme da se ide korak dalje:

"Bio sam protiv pripreme tog izvještaja. Mislim da je to gubljenje vremena. Imali smo izvještaj Obora za oružane snage o tom pitanju. To pitanje je dio naše prošlosti i trebalo je već da bude zatvoreno."

Centralna obavještajna agencija, CIA, tokom nekoliko godina poslije najtežih terorističkih napada na Sjedinjene Države značajno je proširila program tajnih zatvora i ispitivanja uhvaćenih terorista. Po uvjerenju senatorice Feinstein CIA je lagala o potitivnim efektima tih programa:

"I to je takođe vrlo problematično i dokazuje koliko je i zašto je nadzor nad obavještajnim agencijama u demokratskim društvima izuzetno važan."

Većina članova Odbora, među njima i članovi Republikanske stranke, kažu da je CIA špijunirala istragu o tehnikama i rezultatima ispitivanja i krila dokumentaciju o tome. Zvaničnici CIA-e tvrde pak da je osoblje koje je radilo za senatore na nezakonit način došlo do te dokumentacije i da je izvještaj senatskog odbora pripremljen bez razgovora sa najvišim zvaničnicima Centralne obavještajne agencije.

Objavljivanje sažetog izvještaja senatskog Odbora za obavještajne poslove moglo bi rezultirati manjom transparentnošću rada američkih obavještajnih agencija smatra Jeffrey Bachman, profesor vašingtonskog univerziteta American. On ističe da će čelnici obavještajnih agencija težiti da ubuduće izbjegnu neugodnosti i neprilike te vrste i dodaje:

"Mislim da će izvještaj senatskog odbora podstaći pitanja kršenja međunarodnih zakona o poštivanju ljudskih prava, moguće i zakona o ratovanju. Takođe mislim da bi to moglo rezultirati i ograničavanjem pristupa informacijama i dokumentima o praksi i radu obavještajnih agencija."

Predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama podržava, kako je izjavio, objavljivanje izvještaja senatskog odbora, a od obavještajnih agencija će tražiti potpunu saradnju.
SAD: Deklasifikacija izvještaja o surovim metodama ispitivanja terorista
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00
XS
SM
MD
LG