Linkovi

Senat u srijedu glasa o vetu na zakon o odbrani, do kraja nedjelje izjašnjavanje o povećanju pomoći


ARHIVA - Zgrada američkog Kongresa (Foto: AP/Susan Walsh)
ARHIVA - Zgrada američkog Kongresa (Foto: AP/Susan Walsh)

U Senatu američkog Kongresa u utorak je održano posljednje ovogodišnje zasjedanje na kom je razmatrano povećanje jednokratne novčane pomoći Amerikancima i poništavanje veta predsjednika Donalda Trumpa na zakon o vojnom budžetu u iznosu od 740 milijardi dolara.

Senat mora da donese odluku o tim mjerama do nedjelje, kada dužnost preuzima novi sastav Kongresa.

Demokrate traže da se glasa o dodatnoj pomoći i vjeruju da će im to obezbjediti prednost u drugom krugu izbora za dva mjesta u Senatu u saveznoj Georgiji, koji odlučuju o tome koja će stranka kontrolisat gornji dom Kongresa pod administracijom novoizabranog predsjednika Joea Bidena, prenosi Reuters.

Joe Biden
Joe Biden

Šanse za usvajanje prijedloga o povećanju pomoći u Senatu za sada nisu velike, s obzirom na to da republikanci ukazuju na stotine milijardi dolara dodatnih troškova za saniranje posljedica pandemije.

Lider republikanske većine Mitch McConnell ​odbacio je zahtjev demokrata da se donese jednoglasna odluka o većoj novčanoj pomoći, ali je najavio da će se to pitanje razmatrati ove nedjelje.

Takođe, pozvao je članove Senata da ponište predsjednički veto uložen na Zakon o nacionalnoj odbrani.

Za hrabre muškarce i žene oružanih snaga Sjedinjenih Država neuspjeh jednostavno nije opcija. Ni za nas u Kongresu na koje je red da im čuvamo leđa - neuspjeh takođe nije opcija. Tražim od kolega da još jednom podržimo zakon sutra - kada ponovo budemo glasali", rekao je McConnell tokom obraćanja u Senatu.

Mitch McConnell
Mitch McConnell

Dodao je da će senatori razmatrati i Trumpov zahtjev u vezi sa ukidanjem zaštite društvenih mreža, kao i predsjednikove optužbe o rasprostranjenim izbornim neregularnostima, za koje do sada nisu pruženi dokazi.

Zakon o novom paketu pomoći zbog koronavirusa i budžetu za vladu, koji je Trump potpisao u nedjelju, obuhvata i jednokratnu novčanu pomoć od 600 dolara za Amerikance teško pogođene pandemijom koja je odnijela više od 330.000 života, dok je najmanje 19 miliona zaraženo.

Predstavnički dom, u kojem većinu imaju demokrate, u ponedjeljak je odobrio povećanje novčane pomoći na 2.000 dolara. Predsjednik Trump, čija je odluka da potpiše zakon poslije više dana odlaganja spriječila zatvaranje vlade, u utorak je ponovo zatražio da se poveća jednokratna pomoć Amerikancima.

"2.000 za naše izvanredne građane, a ne 600. Dovoljno su propatili od kineskog virusa", tweetovao je Trump.

Takođe je u nizu tweetova o svom porazu na izborima i očekivanom izjašnjavanju Senata o poništavanju veta na zakonski prijedlog o odbrani, kritikovao "slabe i umorne republikanske lidere".


Predstavnički dom je u ponedjeljak izglasao poništavanje predsjednikovog veta, sa 322 glasova ZA i 87 glasova PROTIV.

Ako Senat to podrži, prijedlog će postati zakon, a to bi bilo i prvo poništavanje veta za vrijeme Trumpovog mandata, koji ističe 20. januara kada Biden preuzme položaj.

Mitch McConnell je najavio da će Senat u sredu glasati o poništavanju veta i pozvao senatore da to podrže.

Otpor u Senatu

Za povećanje pomoći, potrebno je 60 glasova u Senatu i podrška više od 10 republikanaca. Za sada, republikanski senatori Josh Hawley, David Perdue, Lindsay Graham, Kelly Loeffler i Marco Rubio​ podržali su povećanje.

"Saglasan sam sa predsjednikom da je milionima radničkih porodica preko potrebna dodatna pomoć, zbog čega podržavam isplatu 2.000 dolara", naveo je Rubio u saopštenju.

Lider demokrata u Senatu Chuck Schumer takođe je podržao povećanje novčane pomoći.

"Tražiću da se to usvoji u Senatu. Radnici, porodice i građani mole za pomoć. Sve demokrate u Senatu su za povećanje. Republikanci ne bi trebalo da budu prepreka tome", naglasio je on.

Senator Bernie Sanders, koji se zalaže za isplatu veće svote novca Amerikancima, zaprijetio je u ponedeljak. da će blokirati brzo izjašnjavanje Senata o poništavanju Trumpovog veta na zakon o odbrani ako lider republikanske većine Mitch McConnell​ ne dozvoli glasanje o jednokratnoj pomoći od 2.000 dolara.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG