Linkovi

Senat usvojio rezoluciju o podršci medijima poslije Trumpovih napada


Zgrada američkog Kongresa u Washinhtonu (Foto: AP/ J. David Ake)
Zgrada američkog Kongresa u Washinhtonu (Foto: AP/ J. David Ake)

Američki Senat jednoglasno je usvojio rezoluciju kojom se potvrđuje podrška  "slobodnim medijima" i proglašava da "mediji nisu neprijatelji naroda".

Neobavezujuća rezolucija predstavlja oštru kritiku predsjednika SAD Donalda Trumpa, koji već više od 18 mjeseci često novinare naziva "neprijateljima naroda".

Rezolucijom se "ponovo potvrđuje vitalna i neprocjenjiva uloga slobodnih medija, koji služe da informišu birače, otkriju istinu, djeluju kao kontrolor vlasti, unaprjeđuju nacionalni diskurs i debatu, ali i unaprjeđuju najosnovnije i najcijenjenije demokratske norme i slobode SAD".

Mediji odgovorili Trumpu

Rezolucija je usvojena na dan kada je svađa američkog predsjednika Donalda Trumpa sa medijima eskalirala, tako što su stotine američkih listova objavile do sada neviđen i koordinisan odgovor predsjedniku.

Uvodnik u dnaašnjem izdanju New York Timesa pod nazivom "Potrebni ste slobodnoim medijima"
Uvodnik u dnaašnjem izdanju New York Timesa pod nazivom "Potrebni ste slobodnoim medijima"

Oko 350 listova iz svih dijelova SAD objavilo je uvodnike u kojima brane slobodne i snažne medije.

Ovakav odgovor uslijedio je poslije Trumpovih brojnih optužbi da mediji šire “lažne vijesti” i etiketa da su “neprijatelji američkog naroda”. Predsjednik je u četvrtak na Twitteru napisao da su “mediji koji objavljuju lažne vijesti opoziciona partija”.

List The Boston Globe je saopštio da je koordinisao akciju sa ostalim novinama i da rezultate prati u bazi podataka na svojoj web stranici.

U svim novinama koje su učestvovale u akciji objavljen je uvodnik u kojem se obično iznosi stav uređivačkog kolegijuma. Taj sektor je inače nezavisan od vijesti i drugih rubrika u novinama.

Uvodnik The Boston Globe optužuje Trumpa za sprovođenje stalnih napada na slobodu medija.

“Etiketa da su mediji neprijatelji naroda je antiamerička i veoma opasna za građansko društvo u kojem živimo više od dva vijeka”, piše u uvodniku.

Neki listovi, poput The Wall Street Journala i The San Francisco Chroniclea​ u uvodnicima su obrazložili zašto se nisu priključli akciji Globea. Chronicle je saopštio da kolaboracija sa drugim medijima krši jednu od osnovih vrijednosti: nezavisnost.

Drugi mediji smatraju da ovakva akcija daje prednost Trumpu i njegovim pristalicama koji vjeruju da su mediji tu kako bi diskreditovali predsjednika.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG