Linkovi

SAD: Senat usvojio poseban zakon za članove Kongresa o trgovanju vrijednosnicama


SAD: Senat usvojio poseban zakon za članove Kongresa o trgovanju vrijednosnicama
SAD: Senat usvojio poseban zakon za članove Kongresa o trgovanju vrijednosnicama

Članovi Kongresa imaju pristup mnogim informacijama neobjavljenim u javnosti, uključujući i one koje mogu negativno utjecati na financijska tržišta

Američki Senat izglasao je zabranu zlouporabe povlaštenih informacija u prometu vrijednosnim papirima od strane članova Kongresa s 96 glasova "ZA" i 3 "PROTIV." Ukoliko ovaj prijedlog bude ozakonjen, zakonodavcima će se nametnuti kazne za krivično djelo kupovine ili prodaje vrijednosnih papira na osnovu tajnih informacija. Ovaj prijedlog zakona također nalaže članovima Kongresa da na vrijeme objave svaku svoju transakciju vrijednosnim papirima koja nadmašuje tisuću dolara.

Predodžba o američkom Kongresu je u krizi. Naime, većina Amerikanaca smatra da su zakonodavci privilegirani.

"Mislim da su od sebe napravili aristokrate koji više nisu u dodiru sa stvarnim životima većine Amerikanaca," kaže ova žena.

Željni da poboljšaju rekordno nisku popularnost u javnosti, zakonodavci su se ujedinili u donošenju strogih propisa o trgovanju vrijednosnicama. Senator Scott Brown komentira:

"U vrijeme kad naša ekonomija stagnira i prosječna američka obitelj prisiljena je donositi teške financijske odluke, članovi i osoblje Kongresa ne bi smjeli puniti džepove na osnovi povjerljivih informacija nedostupnih drugima."

Članovi Kongresa imaju pristup mnogim informacijama neobjavljenim u javnosti, uključujući i one koje mogu negativno utjecati na financijska tržišta. Senator Jon Tester ističe:

"Jasno je da kongresnici unaprijed dobiju informacije o prijedlozima zakona i problemima koje će razmatrati. Oni su upoznati s tim kako će ti prijedlozi utjecati na robu i usluge. Zakoni koje izglasamo često utječu kako će neka tvrtka kotirati na burzi."

Velika osobna bogaćenja zakonodavaca u doba stagniranih prihoda Amerikanaca dodatno je ulje na vatru. Gotovo polovina članova Kongresa su milijunaši. Iako su se predsjedatelj Zastupničkog doma John Boehner i njegova prethodnica Nancy Pelosi našli pod povećalom medija oko načina na koji su trgovali vrijednosnim papirima, Američka komisija za burze i vrijednosnice izbjegava istraživati financijske transakcije zakonodavaca.

Predsjednik Obama podržao je spomenuti prijedlog zakona o trgovanju vrijednosnicama prilikom nedavnog televizijskog obraćanja naciji, a prijedlog je naišao i na snažnu podršku Zastupničkog doma. Usporedbe radi, vrijednosnice posjeduje oko polovina američkog stanovništva, dok ih u Kongresu ima praktički svaki njegov član.

XS
SM
MD
LG