Linkovi

Senat SAD potvrdio Đinu Rajmondo za sekretarku za trgovinu


Arhiva - Đina Rajmondo, kandidatkinja predsjednika Džoa Bajdena za sekretarku za trgovinu, govori tokom događaja u Vilmingtonu, Delaver, 8. januara 2021.
Arhiva - Đina Rajmondo, kandidatkinja predsjednika Džoa Bajdena za sekretarku za trgovinu, govori tokom događaja u Vilmingtonu, Delaver, 8. januara 2021.

Senat SAD potvrdio je utorak, glasanjem 84:15, guvernerku Roud Ajlenda Đinu Rejmondo za šeficu američkog Sekretarijata za trgovinu, agencije koja je tokom prethodne administracije više puta sparingovala sa Kinom.

Rajmondo, demokratkinja koju je odabrao predsjednik Džo Bajden, nadgledaće Sekretarijat za trgovinu i njegove biroe, koji imaju oko 46.000 zaposlenih.

Odjeljenje uključuje Nacionalnu administraciju za telekomunikacije i informacije, Popis SAD-a, Nacionalnu upravu za okeane i atmosferu, Nacionalnu meteorološku službu i Službu za inostranu trgovinu

Takođe pomaže u pregovaranju o trgovinskim sporazumima i sprovodi zakone o trgovini i nacionalnoj bezbjednosti.

Na saslušanju za potvrđivanje izbora, Rajmondo se obavezala da će zaštititi američke telekomunikacione mreže od kineskih kompanija.

Ali ona je odbila da se obaveže da će telekomunikacionu kompaniju Huawei držati na američkoj ekonomskoj crnoj listi.

Odjeljenje za trgovinu pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom ciljalo je Kinu na mnogo frontova, dodajući desetine kineskih kompanija na trgovinsku crnu listu, uključujući i Hjuawei, vrhunskog proizvođača čipova u zemlji SMIC, Hikvision i proizvođača dronova DJI.

U pisanim odgovorima poslanicima, Rajmondo je rekla da "nema razloga da vjeruje" da navedene kineske kompanije ne bi trebalo da budu na crnoj listi trgovine.

"Ne bismo smjeli da imamo iluzije o kineskim ciljevima, za koje vjerujem da su da potkopaju dugotrajnu američku tehnološku prednost i da istisnu Ameriku kao globalnog lidera u vrhunskom istraživanju i razvoju i industriji budućnosti", rekla je.

Rajmondo naslijeđuje neuspješni napor Trumpove administracije da zabrani američkim online prodavnicama aplikacija koje vode Apple i Gogleov Alfabet da na svojim servisima korisnicima nude za preuzimanje aplikaciju TikTok ili WeChat, koje su u kineskom vlasništvu.

Sekretarijat za pravosuđe prošlog mjeseca stavilo je na čekanje žalbe na presude koje blokiraju te napore, dok ih ne preispita Bajdenova administracija.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG