Linkovi

Washington: Senat otkazao odmor sljedeći tjedan zbog razmatranja praga zaduživanja


Senatori Harry Reid i Dick Durbin
Senatori Harry Reid i Dick Durbin

Seantor Reid kaže da ako Sjedinjene Države zaostanu u otplaćivanju zajmova, to bi moglo gurnuti gospodarstvo "u depresiju punog intenziteta"

Čelnik demokratske većine u Senatu Harry Reid kaže da gornji dom Kongresa otkazuje svoj odmor predviđen za sljedeći tjedan kako bi senatori mogli razmatrati pitanje povećavanja praga zaduživanja savezne američke vlade. Senator Reid je rekao da će zastupnici imati praznik 4. srpnja za američki Dan neovisnosti, ali da će se u utorak nakon toga vratiti na posao, umjesto da budu tjedan dana na odmoru kako je bilo planirano. Dodao je da ako Sjedinjene Države zaostanu u otplaćivanju zajmova, to bi moglo gurnuti gospodarstvo "u depresiju punog intenziteta".

Predsjednik Obama je početkom tjedna razgovarao sa senatorom Reidom i čelnikom republikanske senatske manjine Mitchom McConnellom, ali napredak nije postignut oko nastavka pregovora. Razgovori su došli u slijepu ulicu nakon što su republikanski zastupnici napustili razgovore o povećavanju praga zaduživanja kojima je predsjedao dopredsjednik Joe Biden. Tvrdili su da Bijela kuća koristi postojeću krizu kako bi uvela povećavanje poreza.

Sjedinjenim Državama prijeti da neće moći otplaćivati 14 bilijuna nacionalnog duga, ukoliko Kongres ne povisi ograničenje na iznos do kojeg se američka vlada smije zaduživati do 2. kolovoza. Demokrati tvrde da republikanci drže glasovanje o povećavanju praga zaduživanja kao taoca za ultrakonzervativnu fiskalnu politiku koju republikanci nikad ne bi sami mogli progurati.

Guverner američke Središnje banke Ben Bernanke kaže kako političari ne smiju dopustiti da vlada ne može otplaćivati zajmove, jer bi i najmanje prekid u otplatama mogao izazvati "ozbiljne poremećaje" na financijskim tržištima. Ben Bernanke je također rekao da se povećavanje praga zaduživanja ne bi smjelo koristiti kao pregovaračka karta s ciljem primoravanja vlade na smanjivanje potrošnje. Američki ministar financija Timothy Geithner također je upozorio da bi Sjedinjene Države mogle biti sučeljene s "katastrofalnim posljedicama", ukoliko Kongres ne poveća prag zaduživanja.

XS
SM
MD
LG