Linkovi

Opuštenija pravila oblačenja u američkom Senatu


Senator John Fetterman na Capitol Hillu, 17. aprila 2023.
Senator John Fetterman na Capitol Hillu, 17. aprila 2023.

Kritičari upozoravaju da se pristojnost u američkom Senatu raspada po šavovima, nakon što su lideri iz Demokratske stranke promijenili pravila i ukinuli obavezu nošenja sakoa i kravate u instituciji poznatoj po poštovanju tradicije.

Lider većine Chuck Schumer, obavijestio je senatskog upravnika za pravila i protokol da nepisani kodeks oblačenja više nije neophodno primjenjivati.

Relaksirani kodeks odnosi se na sve članove Senata, ali se promjena vidi kao poseban ustupak demokratskom senatoru Johnu Fettermanu, čija je ljubav prema šorcevima i duksevima sa kapuljačom dovela do toga da se svaki radni dan pretvori u „ležerni petak”, kada je dozvoljeno neformalno oblačenje na poslu.

Fettermanov stil oblačenja, ili možda nedostatak stila, postao je njegov zaštitni znak u kampanji prije nego što je ove godine ušao u Senat. Također, stekao je simpatije mnogih nakon što je otišao da se liječi od kliničke depresije ubrzo nakon što je preuzeo dužnost.

Međutim, nova pravila o kojima je prvi izvijestio Axios, izazvala su podsmijeh na desnoj strani političkog spektra.

Republikanka Susan Collins našalila se, gostujući na mreži NBC, rekavši da planira da „obuče bikini”.

„Mislim da postoji određeno dostojanstvo koje treba da zadržimo u Senatu, a ukidanje kodeksa oblačenja, po mom mišljenju, ponižava tu instituciju”, rekla je ona.

Republikanski senator Bill Hagerty, rekao je za Fox Business da je taj potez „samo još jedan korak u namjeri demokrata da transformišu Ameriku i pretvore je u mjesto koje je mnogo manje poštovano nego ikada ranije u historiji”.

Zakonodavci koji su ranije ponekad dolazili na glasanje u sportskoj ili drugoj, neobičnoj odjeći, ranije su mogli da zaobiđu pravila tako što su jednom nogom stajali u susjednoj prostoriji, pored sale.

Posljednjih godina pravila oblačenja olabavili su i Predstavnički dom i Senat, kako bi ženama dozvolili da nose haljine bez rukava. A 2019. godine, donji dom Kongresa je dao zeleno svjetlo za nošenje vjerskih marama i kapa, kako bi omogućio članici kongresa Ilhani Omar da nosi hidžab.

Ipak, lider većine Chuck Schumer je rekao da će senatori moći da nose šta god žele, čak i ako će on nastaviti da nosi odijelo.

XS
SM
MD
LG