Linkovi

Senat potvrdio Elenu Kagan u Vrhovni sud


Senat potvrdio Elenu Kagan u Vrhovni sud
Senat potvrdio Elenu Kagan u Vrhovni sud

Američki predsjednik Barack Obama, koji ju je i nominirao, izjavio je da će Kagan biti izvanredna sutkinja

Američki Senat podržao je nominaciju glavne tužiteljice Ministarstva pravosuđa, Elene Kagan, za sutkinju Vrhovnog suda. Njenu kandidaturu Senat je podržao omjerom glasova 63 na prema 37, a prisegu će položiti u subotu. Američki predsjednik Barack Obama, koji ju je i nominirao, izjavio je da će Kagan biti izvanredna sutkinja. Američki čelnik također je rekao kako je ponosan da je na ovaj način došlo do povijesnog trenutka.

Naime, po prvi put u američkoj povijesti u devetočlanom Vrhovnom sudu bit će tri žene. Predsjednik Obama je rekao da se radi o izvanrednom trenutku koji je nazvao i “znakom progresa”. Kagan će u Vrhovnom sudu naslijediti suca Johna Paula Stevensa koji se umirovio u lipnju.

Dodajmo ovome da je Senat potvrdio još dvije nominacije. Za novog načelnika Središnjeg američkog zapovjedništva potvrđen je general James Mattis. Središnje zapovjedništvo nadgleda operacije diljem Srednjeg istoka uključujući Irak i Afganistan. A na dužnost direktora američkog obavještajnog sektora potvrđen je umirovljeni general zrakoplovstva, James Clapper.

XS
SM
MD
LG