Linkovi

Senat odobrio reformu zatvorskog sistema


Federalni zatvor u okolini Seattlea, država Washington
Federalni zatvor u okolini Seattlea, država Washington

Američki Senat je većinom od 87 glasova za i 12 protiv odobrio promjene zakona o izvšenju krivičnih sankcija, koje bi bi trebalo da smanje broj zatvorenika jer se smanjuju zatvorske kazne za neka federalna krivična djela.

Senat je odobrio zakone koji su već dugo na čekanju i koji su dobili podršku obje partije, kao i predsjednika Donalda Trumpa.

"Čestitam Senatu na dvostranačkom usvajanju istorijskih zakona o reformi zatvorskog sisema. Radujem se potpisivanju ovog zakona", napisao je Trump na Twitteru.

"Zakon donosi promjene zakona o izvršenju krivičnih sankcija i ti zakoni postaju pošteniji, humaniji i pravedniji", kaže lider opozicionih demokrata u Senatu Chuck Schumer.

"Zakoni dokazuju da možemo biti oštri u kažnjavanju, a istovremeno pružiti drugu šansu onima koji je zaslužuju", kaže republikanski senator Roger Wicker.

Federalni zatvor u državi Washington
Federalni zatvor u državi Washington

​Ovim zakonom se retroaktivno okončava velika razlika između zatvorskih kazni za prodaju kreka i kokaina. Time će biti smanjen broj onih koji su duže vrijeme u zatvoru zbog kreka.

Takođe se federalnim sudijama daje veća fleksibilnost u određivanju obaveznih zatvorskih kazni za određena krivična djela, a zatvorenicima daje više mogućnosti da smanje kaznu zbog dobrog vladanja.

Zakonom se okončava praksa iz 80-ih kada su za ilegalno posjedovanje droge određivane duge zatvorske kazne.

Demokratski senator Dick Durbin kaže da je zatvoska populacija od tada porasla za 700 odsto i ističe da tri četvrtine zatvorenika čine Afroamerikanci i pripadnici latino populacije.

U zatvorima u SAD trenutno je više od dva miliona ljudi. Novi zakon će se odnositi na federalne zatvorenike kojih je manje od 10 odsto.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG