Linkovi

Senat usvojio protokol o pristupanju Finske i Švedske NATO-uProtokol o pristupanju Finske i Švedske NATO-u podržalo je 95 članova Senata (Foto: www.senate.gov)
Protokol o pristupanju Finske i Švedske NATO-u podržalo je 95 članova Senata (Foto: www.senate.gov)

Senat američkog Kongresa podržao je pristupanje Finske i Švedske Sjevernoatlantskoj alijansi (NATO) što se u dijelu međunarodne javnosti tumači najznačajnijim proširenjem tog vojno-političkog saveza od devedesetih godina prošlog vijeka.

Protokol o pristupanju Finske i Švedske NATO-u podržalo je 95 od 100 članova Senata u jeku vojne kampanje koju Rusija, duže od pet mjeseci, vodi protiv susjedne Ukrajine.

Predsjednik Sjedinjenih Država Joseph Biden, čvrsti zagovornik podrške Ukrajini koja se nalazi na meti ruske invazije, zalaže se za što skoriji prijem dvije države sa sjevera Evrope u zapadni vojno-politički savez.

Većina demokrata i republikanaca izrazila je snažnu podršku proširenju Alijanse. U julu je Odbor za spoljne poslove Senata podržao članstvo Finske i Švedske.

Čak Šumer, lider demokratske većine u Senatu, pozvao je ambasadore i druge diplomatske predstavnike dvije države u Washingtonu da prate debatu i glasanje.

Glasanje o članstvu u NATO-u je veoma važno za Ameriku i bezbjednost širom svijeta. Članstvo Finske i Švedske će još više ojačati NATO, a to je važno imajući u vidu rusku agresiju“, rekao je Šumer u Senatu.

Finska i Švedska su podnijele zahtjev za članstvo u NATO kao reakciju na rusku invaziju u Ukrajini. Rusija je, sa druge strane, obje države upozoravala na moguće posljedice njihovog članstva u Alijansi.

Trideset članica NATO-a potpisalo je protokol o pristupanju Finske i Švedske, koji će im omogućiti pridruživanje kada parlamenti zemalja članica ratifikuju odluku.

Taj proces mogao bit potrajati godinu dana – a po njegovom okončanju Finska i Švedska biće zaštićene klauzulom o odbrani – prema kojoj je napad na jednu članicu napad na sve.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG