Linkovi

Senatska rasprava o diskriminaciji muslimana u Americi


Senator Dick Durbin je organizirao raspravu o diskriminaciji protiv američkih Muslimana
Senator Dick Durbin je organizirao raspravu o diskriminaciji protiv američkih Muslimana

Ova je rasprava održana nakon saslušanja u Senatu prije par nedjelja o prijentji koju predstavljaju radikalni američki muslimani

Američko ministartsvo pravosudja kaže da su američki muslimani sve češće žrtve vjerske diskriminacije. Zamjenik ministra pravosudja za gradjanska prava, Thomas Perez, je , govoreći pred američkim Senatom, rekao da je Ministarstvo pravosudja istraživalo oko 800 incidenata nasilja, prijetnji i vandalilzma, usmjerenih prema muslimanima, a u posljednjih 10 godina. On je rekao da je u tome 45 osoba bilo osudjeno na različite kazne, i dodao da da savezne američke vlasti suradjuju po tom pitanju s lokalnim tužiteljjima.

Gospodin Perez je rekao da je anti-muslimanski sentiment, kako se izrazio, rezultirao u povećanju broja sporova oko izgradnje i otvaranje novih džamija. Ministarstvo pravosudja je otvorilo 14 novih istraga o navodnoj diskriminaciji protiv izgradnje džamija, od maja 2010, do danas, dok je u cijelih prethodnih 10 godina bilo samo 10 takvih slučajeva.
Demokratski senator Dick Durbin je sazvao današnju raspravu, rekavši da zapaljivi komentari javnih figura, stvaraju, kako se izrazio, tlo plodno za diskriminaciju muslimana.
Senator Durbin je takodjer rekao da rasprava nije o terorizmu, iako je visoko rangirani republikanac Lindsey Graham rekao da prijetnja domaćih terorističkih ćelija ne smije biti zanemarena, i pozvao američki muslimansku zajednicu da se i sama bori protiv toga.

Današnja senatska rasprava dolazi gotovo tri nedjelje nakon što je senatski odbor za unutrašnju sigurnost izazvao kontroverzu organizirajući saslušanje o prijetnji koju predstavljaju radikali u zajednici američkih muslimana.Predsjedavajući tog senatskog odbora Peter King je tada upozorio da al-Qaida vrši nastojanja da što više pridobije i radikalizira mlade muslimane u Americi.

U Sjedinjenim Državama, da podsjetimo, živi oko 7 miliona muslimana.
XS
SM
MD
LG