Linkovi

Senat glasao za obnovu neutralnosti interneta. Male šanse da će rezolucija proći u Predstavničkom domu


Demokratski članovi Kongresa na konferenciji za novinare poslije glasanja u Senatu da se poništi odluka o okončanju neutralnosti interneta.
Demokratski članovi Kongresa na konferenciji za novinare poslije glasanja u Senatu da se poništi odluka o okončanju neutralnosti interneta.

Američki Senat glasao je većinom od 52 prema 47 glasova za poništavanje odluke Federalne komisije za komunikacije (FCC) iz 2017. godine, kojom su ukinuta pravila neutralnosti interneta donijeta u vreme administracije predsednika Obame. Za obnovu neutralnosti interneta glasali su svi demokratski i troje republikanskih senatora.

Senat je usvojio rezoluciju kojom bi se poništila odluka FCC o deregulativi internet industrije. Ako bi rezolucija bila usvojena i u Predstavničkom domu i dobila potpis predsednika Trampa, internet provajderi bi morali da nastave da poštuju pravila koja zabranjuju blokiranje, usporavanje pristupa i plaćanje davanja prioriteta određenim internet adresama.

Federalna komisija za komunikacije, koju kontrolišu republikanci, u decembru je glasala za ukidanje pravila kojima se od internet provajdera traži da obezbijede jednake osnove za cjelokupan saobraćaj na internetu.

Demokrate su isticale da odbacivanje tih pravila daje provajderima odriješene ruke da potiskuju određene sadržaje ili pak promovišu sajtove koji im plaćaju tu uslugu.

Republikanci insistiraju da i oni vjeruju u neutralnost interneta ali žele da je zaštite stvaranjem savremenijih zakona umjesto primjene zastarele regulatorne strukture.

Predsednik FCC Adžit Pai odgovara an pitanja novinara u Vašingtonu 14. decembra 2017.
Predsednik FCC Adžit Pai odgovara an pitanja novinara u Vašingtonu 14. decembra 2017.

'Politički poeni'

"Demokrate su odlučile da pitanje neutralnosti interneta pretvore u stranačko pitanje", izjavio je republikanski senator Džon Tun. "Umjesto da sarađuju sa republikancima da razviju trajne zakone o neutralnosti interneta, oni su odlučili da pokušaju da osvoje političke poene stranačkom rezolucijom koja neće ništa učiniti da trajno osigura neutralnost interneta."

Prije glasanja, senator Ed Marki, demokrata iz Masačusetsa, pozvao je svoje kolege u Senatu da "ne obraćaju pažnju na armiju lobista koji marširaju hodnicima Kongresa u ime velikih internet provajdera."

Lobisti su pokušali da ubijede senatore da pravila neutralnosti interneta nisu potrebna jer će se "internet provajderi samoregulisati", kao i da su blokiranje, usporavanje i plaćeno davanje prioriteta samo hipotetičke opasnosti", naveo je Marki.

Lobističke grupe koje zastupaju sve velike kablovske i telekom kompanije apelovale su na senatore da odbace pokušaj da se obnove pravila neutralnosti interneta.

Male su šanse da će rezolucija proći Predstavnički dom. Potrebno je da je dobije 218 glasova a samo 160 kongresnih demokrata za sada podržava mjeru. Takođe, da bi zakon stupio na snagu potrebno je da ga potpiše Tramp, koji je kritikovao pravila o neutralnosti interneta.

Dok demokrate priznaju da je malo vjerovatno da će oboriti odluku Federalne komisije za komunikacije, oni vide to pitanje kao veliku političku želju birača iz svoje baze, što je prioritet pred kongresne izbore na sredini predsjednikovog mandata.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG