Linkovi

Zuckerberg pred Senatom: Izvinjenje roditeljima djece - žrtava društvenih mreža


Izvršni direktor Mete Mark Zuckerberg obraća se građanima koji su prisustvovali pretresu u Senatu (Foto: AP/Jose Luis Magana)
Izvršni direktor Mete Mark Zuckerberg obraća se građanima koji su prisustvovali pretresu u Senatu (Foto: AP/Jose Luis Magana)

Seksualni predatori. Zavisnost. Samoubistvo i poremećaji u ishrani. Nerealni standardi za ljepotu. Maltretiranje. Aktivisti za prava djece i članovi Kongresa optužuju tehnološke kompanije da ne ulažu dovoljno napora da zaštite mlade na mrežama.

Izvršni direktori Mete (Facebook i Instagram), TikToka, X-a i drugih kompanija u čijem vlasništu su društvene mreže, u srijedu su svjedočili na pretresu senatskog Odbora za pravosuđe, dok članovi Kongresa i roditelji sve više brinu zbog uticaja društvenih mreža na živote mladih.

U Senatu je prikazan snimak svjedočenja djece i roditelja koji su ispričali da su eksploatisani na društvenim mrežama. Na pretresu su bili i roditelji, koji su držali fotografije djece koja su izvršila samoubistvo.

"Oni su odgovorni za mnoge opasnosti s kojma se naša djeca suočavaju na internetu. Njihove odluke, neadekvatno ulaganje u povjerenje i bezbjednost, stalna potraga za korisnicima i profitom nauštrb osnovne sigurnosti, ugrozili su našu djecu i i unuke", rekao je predsjedavajući Odbora za pravosuđe Dick Durbin o čelnicima društvenih mreža.

Tokom užarene rasprave sa Markom Zuckerbergom, republikanski senator iz Missourija Josh Hawley pitao je direktora Mete da li je lično nadoknadio štetu žrtvama i porodicama, zbog patnji kroz koje su prošli.

"Mislim da nisam", odgovorio je Zuckerberg.

Ovdje su porodice žrtava. Da li bi ste im se izvinili", upitao je Hawley.

Kada su roditelji ustali, držeći fotografije djece, Zuckerberg im se obratio i izvinio.

Hawley je zatim pitao Zuckerberga da li preuzima ličnu odgovornost za štetu koju je njegova kompanija pričinila. Zuckerberg je ponovio da je posao Mete da osposobi roditelje i da za to obezbijedi "najsavremenija sredstva" u tehnološkom sektoru.

"Da bi ste zaradili novac", prokomentarisao je Hawley.

Republikanski senator iz Južne Karolini Lindsey Graham ponovio je Durbinove poruke i poručio da je spreman da radi sa demokratama na rješavanju problema.

"Nakon višegodišnjeg rada na ovom pitanju sa vama i drugima došao sam do zaključka da su kompanije za društvene mreže, po načinu na koji su kreirane i kako funkcionišu - opasni proizvodi", poručio je Graham i rekao direktorima tehnoloških kompanija da su njihove platforme obogatile živote, ali da je sada vrijeme da se suoče sa "mračnom stranom".

"Gospodine Zuckerberg, vaša i druge kompanije koje su ovde pred nama, znam da vam nije namjera da bude tako, ali vi imate okrvavljene ruke. Imate proizvod koji ubija ljude", zaključio je senator Graham.

Počev od Jasona Citrona iz Discorda, direktori kompanija su govorili o postojećoj zaštiti korisnika na platformama i o saradnji sa nevladinim organizacijama i policijom da se zaštite maloljetnici.

Senator Josh Hawley (Foto: AP/Jose Luis Magana)
Senator Josh Hawley (Foto: AP/Jose Luis Magana)

Snapchat je uoči pretresa podržao zakonski prijedlog koji predviđa pravnu odgovornost za aplikacije i platforme koje preporučuju štetni sadržaj maloljetnicima.

Izvršni direktor TikToka Šu Zi Ču rekao je da ta kompanija sprovodi politiku kojom se djeci mlađoj od 13 godina zabranjuje da koriste aplikaciju. Izvršna direktorka X-a, bivšeg Tvitera, Linda Jakarino rekla je da ta platforma nije usmjerena na djecu, ali da će takođe podržati zakon koji bi žrtvama dječje eksploatacije omogućio da lakše tuže tehnološke kompanije.

Aktivisti za zdravlje djece kažu da društvene mreže ne štite maloljetnike.

"Kada ste suočeni sa veoma važnim odlukama o bezbjednosti i privatnosti, prihod ne bi trebalo da bude prvi faktor koji ove kompanije razmatraju. Te kompanije su imale priliku da urade ovo ranije, ali nisu. Zbog toga je potrebna nezavisna regulacija", smatra Zaman Kureši, jedan od predsjedavajućih koalicije mladih "Design It For Us" koja promoviše bezbjednije društvene mreže.

Desetine američkih država već je tužilo Metu, navodeći da ta kompanija namjerno izaziva zavisnost djece od Facebooka i Instagrama i da ih nije zaštitila od predatora na internetu.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG