Linkovi

Demokrate u Senatu najavile sporazum o budžetu od 3,5 hiljada milijardi dolara


Lider demokratske većine u Senatu Chuck Schumer razgovara sa novinarima nakon objave da je postignut dvopartijski sporazum o infrastrukturi, na Capitol Hillu, u Washingtonu, 24. juna 2021.
Lider demokratske većine u Senatu Chuck Schumer razgovara sa novinarima nakon objave da je postignut dvopartijski sporazum o infrastrukturi, na Capitol Hillu, u Washingtonu, 24. juna 2021.

Predsjednik SAD Joe Biden u srijedu će se uputiti na Capitol Hill kako bi se sastao demokratama u Senatu nakon što su zakonodavci najavili sporazum o planu od 3,5 hiljada milijardi dolara za proširenje potrošnje na zdravstvenu zaštitu starijih osoba, klimatske promjene i programe pomoći porodicama, rekao je lider demokratske većine u Senatu Chuck Schumer.

Paket bi bio "najveća investicija u srednju klasu u posljednjih nekoliko decenija", rekao je Schumer u utorak.

Senator Mark Warner, demokrata iz Virginije, rekao je novinarima da plan uključuje odredbe koje će u potpunosti pokriti troškove programa.

Iako Warner nije precizirao kako će ta mjera biti plaćena, Biden je zatražio povećanje poreza za bogate i korporacije.

Republikanci u Kongresu protive se takvom povećanju poreza, nakon što su postigli krug smanjenja poreza - uključujući stopu poreza na dobit - tokom prethodne administracije predsjednika Donalda Trumpa.

Da bi se plan nastavio, trebaće mu podrška punog 50-očlanog demokratskog kluba. Demokratski lideri žele da donesu rezoluciju o budžetu koja bi pružila okvir za zakonodavstvo prije nego što zakonodavci napuste grad i odu na augustovsku pauzu.

S obzirom na to da se od republikanaca ne očekuje da će podržati mjere, demokrate će vjerovatno nastaviti prema posebnom procesu poznatom kao pomirenje po pitanju budžeta. To bi omogućilo da zakon napreduje samo prostom većinom i ne bi bio podložan potencijalnom filibasteru, potezu kojim manjinski republikanci mogu da blokiraju ili odlože glasanje.

Rezolucija o budžetu omogućila bi demokratama da usvoje zakone o potrošnji kasnije tokom godine, takođe prostom većinom, kako bi ispunili detalje programa.

Takođe su u toku pregovori o zasebnoj dvostranoj infrastrukturnoj mjeri od 1,2 hiljada milijardi dolara za stavke kao što su putevi, mostovi, vodovodni sistemi i širokopojasni internet.

U izvještaju su korištene neke informacije agencija Reuters i AP.
XS
SM
MD
LG