Linkovi

Tehnologija: Samo-vozeći, potpuno automotizirani automobili su, definitvno, vozila 21. stoljeća


Eksperti se slažu da više nije u pitanju ako, nego kada će samo-vozeći automobili biti dostupni prosječnom kupcu.

Mnogi eksperti tvrde da su automobili koji se sami voze dio naše bliske budućnosti. Međutim, niko od njih nije u stanju reći koliko je ta bliska budućnost daleko. Gotovo svi veliki proizvođači automobila i nekoliko drugih visoko-tehnoloških kompanija imaju i na cestama testiraju vozila kojima vozač nije neophodan. Ono što u sadašnjoj ekspermentalnoj fazi nedostaje je moćan kompjuterski sistem u automobilima koji bi omogućavao vožnju i reagiranja vozila, bez pomoći vozača, u svim i svakodnevnim kompliciranim situacijama. U najkraćem, samo-vozeći, potpuno automotizirani automobili su, definitvno, vozila 21. stoljeća.

Zamisao o tom tehničko-tehnološkom čudu stara je 80-ak godina, a realnost postaje sa sadašnjom i budućom moći i pameću modernih kompjuteriziranih sistema i bežičnih komunikacija čija cijena omogućava ugradnju i korištenje uz razumnu ukupnu cijenu automatiziranog vozila. Eksperti se slažu da više nije u pitanju ako, nego kada će samo-vozeći automobili biti dostupni prosječnom kupcu. To kada ovisi o nekoliko prepreka koje treba prevazići.

Na tome intenzivno rade istraživači univerziteta Carnegie Mellon u Pittsburgu, testirajući Cadillacov SUV, model luksuznog terenskog vozila. Na sporednim, slabo prometnim putevima taj model se bez vozača kreće bez ikakvih poteškoća. Vožnja zakrčenim gradskim ulicama je nešto sasvim drugo, ističe Raj Rajkumar, vodeći istraživač univerziteta Carnegie Mellon, i dodaje:

"Saobraćaj oko univeriziteta može biti vrlo intenzivan... brojna, različita vozila, pješaci, biciklisti.... Pješaci posebno, prelazeći ulice mimo pješačkih prelaza, raskrsnica, ne poštujući semafore...."

Svake godine više od milion osoba pogine u saobraćajnim udesima, a 15 miliona bude povrijeđeno. Ljudi, vozači i pješaci, su u 90 odsto slučajeva uzročnici tih udesa. Korištenjem samo-vozećih, automatiziranih vozila, broj i posljedice udesa mogli bi biti drastično smanjeni jer takva vozila, tvrde eksperti, poštuju ograničenja brzine, saobraćajne propise i znakove, nikad ne prolaze na crveno...

Audi, Tesla, Mercedes i drugi proizvođači kupcima već nude modele sa limitiranim samo-upravljanjem, automatiziranim kočenjem i senzorima koji isključuju mogućnot udara i sudara odostraga.

Takođe velika, ali lakše prebrodiva prepreka biće psihološka - uvjeriti kupce, vozače da mogu dići ruke sa volana i noge sa nožnih komandi. Raj Rajkumar je uvjeren da će taj proces teći brzo:

"Vozači počinju uviđati da su upravljački sistemi u automatiziranim automobilima vrlo racionalni, da vode vozilo vrlo sigurno i da mogu da se opuste."

Većina potrebne tehnologije je tu, na raspolaganju proizvođačima. Niže cijene i pametniji programi su nephodni za korak dalje. Koliko dugo?

"Po meni, za to će trebati desetak godina, mozda i koju više, za vozilo koje će samo sebe moći voziti bilo gdje i bilo kuda, od bilo koje tačke A do bilo koje tačke A“ – procjenjuje Raj Rajkumar.

Kompanije Google i Uber, i još neke, pripremaju se za skoru budućnost, fiansirajući eksperimantalna vozila bez nožnih komandi i volana što će potpuno promijeniti način na kojima su automobili voženi više od stotinu godina.

Tehnologija: Samo-vozeći, potpuno automotizirani automobili su, definitvno, vozila 21. stoljeća
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00

XS
SM
MD
LG