Linkovi

Što bi sekvestracija značila za američko ratno zrakoplovstvo


Američka se vojska priprema za učinak koji bi na nju mogli imati automatski proračunski rezovi poznati kao sekvestracija. Pred Ministarstvom obrane rezovi su veći nego pred bilo kojom drugom saveznom agencijom. Za 459. rezervnu zrakoplovnu brigadu za punjenje gorivom u letu, u zrakoplovnoj bazi Andrews, u Marylandu, to znači rezovi u primanjima, smanjenje broja sati letenja, i to upravo pred planirane misije.

Kapetan Frank Gilliard je pilot tankera KC-135. “KC-135 se također može prilagoditi i služiti kao bolnica.”

Gilliard i svi drugi piloti ratnog zrakoplovstva sučeljeni su sa 18-postotnim smanjenjem broja sati letenja. To znači – manje vremena u zraku za dopunu gorivom drugih zrakoplova u misijama. “To će definitivno utjecati na našu spremnost,” kaže kap. Gilliard.

Svi civili u rezervnom sastavu mogli bi na prisilni odmor jedan dan u tjednu ukoliko proračunski rezovi stupe na snagu.“Bit će teško,” komentira kap. Gilliard. Jer to je rez u primanjima od 20 posto. “Pogodit će me...imam kuću, treba plaćati račune za komunalije, tu su svakodnevni troškovi.”

Stariji zrakoplovac Kevin Weedn održava tankere KC-135, a vodi i obuku pilota. Već je smanjio neka od svojih mjesečnih davanja, prodao svoj drugi automobil, i ozbiljno razmišlja od odgađanju svojeg vjenčanja.

“Ono što smo planirali, a to je da sami financiramo vjenčanje, bit će teško. Novac koji sada imamo treba staviti na stranu. Moći će se tako, ali vrlo štedljivo.”

Weedn i Gilliard su među 230 civilnih rezervista-pilota KC-135 kojima prijete rezovi u zrakoplovnoj bazi Andrews.

Njihova je primarna zadaća dvojaka – puniti gorivom druge avione u letu i obučavati druge pilote u tom poslu. Ali njihov je zrakoplov zastarjeli – tankeri KC-135 su proizvedeni potkraj 50-ih godina.

Na njima su još uvijek neke relikvije iz prošlosti kao što je sekstant, sprava za mjerenje kutne visine nebeskog tijela, koji se koristio za navigaciju.

Prema postojećem ugovoru, Boeing bi trebao te zrakoplove zamijeniti novijim modelima... ali vojska čeka i na to da Kongres odobri financiranje.

Pukovnik William Mason je zapovjednik 459. rezervne zrakoplovne brigade. No, njegov status ne štiti njegovu plaću od rezova – podigao je novac sa štednog računa da bi platio nastavak školovanja za kćerku na koledžu. Rezovi bi, kaže on, mogli najviše pogoditi upravo vojno zrakoplovstvo.

“Više košta imati ljude koji ne lete i pokušati ih obučiti za neki drugi posao nego pustiti ih da nastave letjeti tokom cijelog mjeseca i time održavati njihovu spremnost.”

Počne li provođenje rezova, kaže puk.Mason, njegovoj će brigadi trebati više od godine dana da se oporavi.


Nijedan od rezova još nije ovdje uveden. Ali ukoliko zakonodavci ne učine ništa da ih spriječe... veliki dio potrebnih fondova jednostavno će nestati.
XS
SM
MD
LG