Linkovi

Seksualni napadi u američkoj vojsci: Senatorice očitale lekciju vojnoj vrhuški


Odbor za oružane snage Senata SAD-a održao je u utorak saslušanje o seksualnim napadima u američkoj vojsci; prema izvještaju Pentagona, tokom protekle je godine zabilježeno čak 26.000 slučajeva seksualnog zlostavljanja. Žene u Senatskom odboru, kako javlja Jerome Socolovsky, preuzele su glavnu riječ u ispitivanju najviših američkih vojnih zapovjednika...

Prema jednom nedavno snimljenom dokumentarnom filmu, vojska je prepuna seksualnih predatora, a novi izvještaj Pentagona pokazuje da je u zadnje dvije godine broj “neželjenih seksualnih kontakata” porastao za 35 posto.

Ti su podaci razgnjevili zakonodavce, posebno žene među njima. Nekoliko žena u Odboru za oružane snage Senata očitalo je oštru bukvicu sve-muškoj vojnoj vrhuški.

“Izgubili ste povjerenje muškaraca i žena koji se u vas uzdaju, oslanjaju na vas da ćete postupiti pravično u tim slučajevima,” rekla je Kirsten Gillibrand, senatorica iz New Yorka. “Boje se prijavljivati slučajeve jer vjeruju da će time gubiti svoje karijere. Boje se odmazde. Boje se da će krivica biti na njih svaljena.”

Senatorica Gillibrand predlaže donošenje zakona prema kojemu bi se seksualno napastvovanje prijavljivalo izvan zapovjedne hijerarhije.

Predlagači zakona kažu da je isto provedeno u obrambenim snagama saveznika poput Izraela.

Ali načelnik stožera Kopnene vojske, general Raymond Odierno, upozorava na mogućnost slabljenja discipline.

“Kad bih vjerovao da bi zaobilaženje zapovjednika i njihove glavne uloge u preuzimanju odgovornosti za bavljenje seksualnim napadima riješilo te zločine unutar naših redova, bio bih najglasniji predlagač i zagovornik takvog zakona. Ali zaobilaženje njih i njihove odgovornosti, to neće funkcionirati.”

General Odierno je obećao sigurnije okružje za žene, ali i dodao da je krivo – citiramo – “problem riješavati donošenjem zakona.”

To je senatoricu Claire McCaskill, iz savezne države Missouri, navelo da generalu uputi ukor.

“Postoje dva problema. Jedan je – imate seksualne predatore koji vrše zločine. Drugi problem je – na vama je da pružite sigurno i pristojno radno okružje. Ta dva pitanja nisu ista. S dužnim poštovanjem, zapovjedniče Odierno, mi prvo pitanje možemo riješiti zakonskim putem.”

Senatorica McCaskill je prekorila zapovjednike koji problem pripisuju promiskuitetnoj mladosti.

“Ovdje se ne radi o seksu nego o nasilju, o napadačkoj, fizičkoj dominaciji, i sve dok se to dvoje bude miješalo i poistovjećivalo, nećete postići ono što je potrebno.”

Panel je također saslušao marinsku kapetanicu Anu Bhagwati, koja je rekla da su seksizam i obredi inicijacije tradicije duboko ukorijenjene u vojsci.

“Odlazak u striptiz-klubove, javne kuće, crvene četvrti... u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama, nasilna, bestijalna pornografija, vicevi na račun silovanja i stalno verbalno šikaniranje.”

Vojska priznaje da je sučeljena s pravom epidemijom seksualnih napada. No, zapovjednike brine da bi donošenje zakona, kao rezultat ovih saslušanja, moglo značiti potkapanje njihova autoriteta.
XS
SM
MD
LG