Linkovi

Sekretarijat za pravosuđe neće tužiti Pencea zbog povjerljivih dokumenata


Mike Pence (Foto: AP/Charlie Neibergall, arhiva)
Mike Pence (Foto: AP/Charlie Neibergall, arhiva)

Sekretarijat za pravosuđe obavijestio je pravni tim bivšeg potpredsjednika SAD Mikea Pencea da neće protiv njega podizati optužnicu zbog nalaženja povjerljivih dokumenata u njegovom domu u Indiani.

Sekretarijat je u pismu Penceovom advokatu naveo da, posle istrage o potencijalnom propustu prilikom čuvanja povjerljivih dokumenata, neće podizati krivičnu prijavu. Zvaničnik tog Sekretarijata potvrdio je autentičnost pisma, u koje je uvid imao AP.

Vijest stiže nakon što je u u srijedu Pence objavio da će da se kandiduje za republikansku nominaciju za predsjedničkog kandidata - u trku u kojoj će se suočiti direktno sa svojim bivšim šefom, nekadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Nije otkriven nijedan dokaz koji bi sugerisao da je Pence namjerno krio dokumenta od vlade, ili čak da je i znao da su mu u domu, tako da se nije ni očekivalo da bude optužen.

Ipak, sam momenat donošenja odluke nije mogao biti bolji za bivšeg potpredsjednika i njegov politički tim dok se spremaju za ulazak u već prenatrpan republikanski ring u kojem ih učekuje Trump.

Dokumenta sa oznakom povjerljivo su u januaru pronađena u kući bivšeg potpredsjednika. Pence je stalno isticao da nije bio svjestan da dokumenta postoje, ali da je bilo "grešaka" u načinu na koji je rukovao povjerljivim dokumentima.

Osim ovog slučaja, dva specijalna tužioca nastavljaju da istražuju kako su se prema povjerljivim dokumentima odnosili i Trump i aktuelni predsjednik Joe Biden.

Status istrage o Bidenovim dokumentima nije poznat, ali kod Trumpa postoje znaci da se istraga privodi kraju - tužioci su blizu odluke o tome da li treba podnijeti krivične prijave protiv bivšeg predsjednika ili nekog drugog.

Tim koga vodi specijalni tužilac Jack Smith sproveo je široku istragu sa svjedocima, među kojima su nekadašnji i sadašnji saradnici Trumpa. Istraga se ne fokusira samo na to da li je Trump neovlašteno držao oko 300 dokumenata sa oznakom "povjerljivo", nego i da li je opstruirao vladine napore da ih bezbedno preuzmu.

Trump je nekoliko mjeseci odbijao zahtjeve da vrati dokumenta koje je na kraju mandata odnio iz Bijele kuće u svoj dom na Floridi. Nakon sumnje da je ostalo još dokumenata u njegovom posjedu, uz nalog i posjetu istražitelja, FBI je prošlog augusta preuzeo skoro 100 povjerljivih dokumenata, od kojih su neki strogo tajni. Trump i dalje insistira da nije učinio ništa loše.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG