Linkovi

Sekretarijat za pravosuđe više neće prikupljati podatke o novinarima tokom istraga


Američki Sekretarijat za pravosuđe (Foto: Rojters/Jonathan Ernst)

Američki Sekretarijat za pravosuđe u subotu je saopštio da tokom istraga o curenju podataka više neće tražiti od novinara informacije o izvorima nakon što je otkriveno da je administracija bivšeg predsjednika Donalda Trumpa tajno pribavljala podatke o telefonima i mailovima novinara.

Kablovska mreža CNN i dnevnik Washington Post prenijeli su da je Trumpova administracija tajno pokušala da dobije podatke o telefonskim pozivima nekih od njihovih novinara zbog izvještaja na kojima su radili 2017. godine.

New York Times je prenio da je Sekretarijat za pravosuđe za vrijeme Trumpa i aktuelnog predsjednika Joe Bidena vodio "tajnu pravnu bitku da dobije informacije o mailovima četvero novinara tog medija", kao i da se urednicima tog dnevnika zabrani da o tome govore u javnosti.

Biden je prošlog mjeseca rekao da neće dozvoliti Sekretarijatu za pravosuđe da pribavlja evidenciju telefonskih poziva ili elektronskih poruka novinara, navodeći da bi takav potez "jednostavno bio pogrešan".

"Sekretarijat za pravosuđe je okončao istragu da bi utvrdio u kojim su sve slučajevima upućeni obavezni zahtjevi novinarima u istragama o curenju informacija. U budućnosti, u skladu sa predsjednikovom naredbom, ovaj Sekretarijat za pravosuđe - što je promjena dugogodišnje prakse - više neće tražiti pokretanje pravnog procesa u istragama o curenju podataka da bi od pripadnika medija koji rade svoj posao dobio informacije o izvoru", naveo je u saopštenju portparol Anthony Coley​.

Tu praksu su koristile i demokratske i republikanske administracije da bi identifikovale izvore koji otkrivaju povjerljive informacije novinarima.

Trump je, kako ocjenjuje agencija Reuters, ima veoma konfliktni odnos sa vodećim medijima, koje je često nazivao "lažnim vijestima".

XS
SM
MD
LG