Linkovi

Sekretarica za štampu Sarah Sanders napušta Bijelu kuću


Portparolka Bijele kuće Sarah Sanders razgovara sa novinarima ispred Bijele kuće, 11. juna 2019.
Portparolka Bijele kuće Sarah Sanders razgovara sa novinarima ispred Bijele kuće, 11. juna 2019.

Sekretarica za štampu Bijele kuće Sarah Sanders napušta položaj u narednih nekoliko nedjelja, saopštio je predsjednik Donald Trump.

"Naša divna Sarah Huckabee Sanders napustiće Bijelu kuću krajem mjeseca i vraća se kući, velikoj državi Arkansas", napisao je Trump na svom ličnom Twitteru nalogu. "Ona je veoma posebna osoba sa izuzetnim talentima i radila je nevjerovatno dobro svoj posao!"

Trump je dodao da se nada da će se Sanders kandidovati za guvernera Arkansasa, što je posao na kojem je njen otac Mike Huckabee proveo 11 godina. Sljedeći izbori za guvenera te države su 2022.

"Ratnica"

Nekoliko minuta kasnije, u Istočnoj sobi Bijele kuće, na skupu čiji je cilj bio da se podstakne zapošljavanje bivših zatvorenika, Trump je pozvao Sanders za govornicu, hvaleći je kao "ratnicu".

"Prošli smo mnogo toga zajedno i ona je čvrsta ali je dobra osoba", rekao je predsjednik i ponovio da se nada da će se kandidovati za guvernerku svoje države.

"Probaću da ne budem suviše emotivna jer znam da ponekad djelujemo slabi ako plačemo", kazala je Sanders nakon što ju je Trump pozvao da kaže nekoliko riječi.

Ona je svoj posao sekretarice za štampu u Bijeloj kući nazvala "čašću i šansom kakva se ukaže jednom u životu."

"Voljela sam svaki minut, čak i teške minute", dodala je.

Sanders je bila jedna od najbližih predsjednikovih saradnika od početka njegovog mandata, a promovisana je u sekretaricu za štampu nakon što je bila glavna zamenica sekretara Seana Spicera.

Žestoko je branila predsjednika i često ulazila u polemiku sa reporterima koji prate Bijelu kuću, tokom povremeno napetih konferencija za medije, kada ih je kritikovala zbog negativnog izvještavanja o Trumpu i pokušavala da koriguje ono što je vidjela kao greške u njihovom izvještavanju.

Komentatori su je kritikovali što je ponekad govorila stvari u koje je bilo teško povjerovati, u ime svog nekonvencionalnog šefa koji redovno verbalno napada političke protivnike, strane vlade i novinare i koji je više puta nazvao medije "neprijateljem naroda".

Predsjednik Donald Trump zahvaljuje se Sari Sanders na službi, 13. juna 2019.
Predsjednik Donald Trump zahvaljuje se Sari Sanders na službi, 13. juna 2019.

Brifinzi za medije, nekada redovan i popularan događaj u popodnevnom terminu na kablovskim televizijama, postali su sve rijeđi a u posljednja tri mjeseca potpuno su prestali da se održavaju.

Takođe su se čule kritike da Sari Sanders nije bilo zaista stalo do toga šta publika u sobi za brifinge ili ona u svojim kućama gleda TV prijenos konferencija misli o njenim odgovorima, i da je njen nastup bio namijenjen publici od jednog čoveka - koji sedi u Ovalnoj kancelariji.

Sanders je, umesto brifinga, često uživo gostovala na omiljenom kanalu Trumpove administracije, Fox Newsu, iz sjeverne bašte Bijele kuće, a obično bi tada odgovarala i na pitanja drugih novinara, koji su se vraćali u zapadno krilo.

Dopisnici su se žalili da takvi, spontani susreti ispred Bijele kuće nisu zamjena za redovno organizovane brifinge.

"Sarah Sanders je za dvije godine učinila više da umanji značaj kancelarije sekretara za štampu nego svi raniji sekretari zajedno, od Rona Zieglera (koji je taj posao obavljao u Nixonovoj administraciji)", smatra Joe Lockhart, sekretar za štampu u administraciji Billa Clintona. "Što je još važnije, ona nstavlja da umanjuje kredibilitet SAD širom svijeta, kako pred našim saveznicima tako i neprijateljima", izjavio je on za Glas Amerike.

'Lapsus"

U izvještaju specijalnog tužioca Roberta Muellera navodi se da Sanders nije bila iskrena kada je novinarima rekla da je administracija čula izjave "bezbrojnih članova" Federalnog istražnog biroa koji su podržavali Trumpovu odluku da otpusti direktora biroa, Jamesa Comeyja.

Taj komentar je bio "lapsus", rekla je kancelariji specijalnog tužioca, prema Muellerovom izvještaju.

Sanders je opstala na veoma stresnoj poziciji duže nego što su mnogi očekivali. Zaposleni u Bijeloj kući su prošle godine očekivali da će 36-godišnja Sanders, majka troje djece, napustiti administraciju poslije kongresnih izbora u novembru.

Ona je tek treća žena koja je služila kao sekretarica za štampu Bijele kuće posle Dee Dee Myers (iz Clintonove administracije) i Dane Perino (koja je služila za vreme Georgea Busha Mlađeg.)

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG