Linkovi

Sekretar za pravosuđe razgovarao sa vodećim medijima o istrazi novinara


Predstavnici vodećih američkih medija rukuju se uoči sastanka sa sekretarom za pravosuđe Merrickom Garlandom.
Predstavnici vodećih američkih medija rukuju se uoči sastanka sa sekretarom za pravosuđe Merrickom Garlandom.

Američki sekretar za pravosuđe Merrick Garland sastao se u ponedjeljak sa direktorima u vodećim američkim medijima - kablovskoj mreži CNN i dnevnicima New York Times i Washington Post - nakon što je otkriveno da je Sekretarijat za pravosuđe, za vrijeme administracije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, pokušavao da pribavi mailove novinara koji izvještavaju o nacionalnoj bezbjednosti.

Također su bili izdati sudski nalozi kojima je medijima bilo zabranjeno da u javnosti govore o tom slučajevima.

Sekretarijat za pravosuđe je u saopštenju naveo da je razgovor bio "produktivan" i da su se čelnici medija i Garland "saglasili da je potrebno da se uvedu snažna i trajna pravila".

Tokom sastanka, Sekretarijat je takođe stavio do znanja da novinari nikada nisu bili predmet ili meta nedavnih istraga, ističe se u saopštenju.

Bruce Brown,​ izvršni direktor organizacije "Novinarski odbor za slobodu medija" rekao je da su predstavnici vodećih medija bili "ohrabreni" sastankom i da su "otvoreno prenijeli najvišim zvaničnicima u Sekretarijatu da je riječ o krizi za njihove organizacije", prenosi Politico.

Osim novinara iz vodećih medija, pojedini članovi Kongresa također su bili meta istrage curenja povjerljivih informacija, koju je sprovela Trumpova administracija, prenose američki mediji.

Demokratski članovi Kongresa Adam Schiff i Eric Swalwell​ informisani su prošle nedjelje da je Sekretarijat za pravosuđe uzeo njihove podatke od kompanije Apple 2018. godine u okviru istrage curenja informacija o istrazi o Rusiji i drugim bezbjednosnim pitanjima.

Predsjedavajući Odbora Predstavničkog doma za obavještajna pitanja Adam Schiff
Predsjedavajući Odbora Predstavničkog doma za obavještajna pitanja Adam Schiff

Prema izvještaju websitea Insider, bivši sekretari za pravosuđe za vrijeme Trumpove administracije, Jeff Session i William Barr, te bivši zamjenik zekretara Rod Rosenstein​ kazali su da nisu znali za naloge izdate za demokratske kongresmene.

Aktuelni sekretar za pravosuđe je u saopštenju, koje je objavljeno u ponedjeljak, osudio te poteze i poručio da se moraju riješiti "važna pitanja" o onome što se dogodilo.

"U skladu sa tim, naložio sam da se to pitanje proslijedi generalnom inspektoru i uvjeren sam da će on sprovesti sveobuhvatnu i nezavisnu istragu", navodi se u saopštenju.

Schiff, predsjedavajući Odbora Predstavničkog doma za obavještajna pitanja, objavio je saopštenju poslije razgovora sa Garlandom u ponedjeljak, u kojem je naveo da je uvjeren da će novi sekretar sprovesti adekvatnu istragu.

"Također će biti važno da Kongres razmotri to pitanje da bi se osiguralo da Sekretarijat za pravosuđe više nekada ne bude upotrijebljen da se zaštite prijatelji ili saučesnici nekog predsjednika ili kao potencijalno oružje protiv njegovih političkih neprijatelja", naglasio je on.

Međutim, novinari su poručili da saopštenja Bidenove administracije kojima se podržava sloboda medija, ne znače mnogo bez zakonske zaštite.

"Predsjednik Biden je rekao da će prikupljanje podataka o novinarima biti zaustavljeno za vrijeme njegove administracije. Međutim, uz svo poštovanje za njega i njegove namjere, to obećanje ima ograničeni značaj", napisala je u autorskom člansku za CNN novinarka Barbara Star i​ koja izvještava o nacionalnoj bezbjednosti i čiji mailovi su pribavljeni bez njenog znanja.

"Ako ne bude zakonske zaštite, to bo moglo da se dogodi ponovo bilo kojem novinaru", napisala je Star i dodala da je "užasnuta" onim što se dogodilo.

Više medija u ponedjeljak je objavilo da se očekuje da John Demers​, šef Odsjeka za nacionalnu bezbjednost u Sekretarijatu za pravosuđe, napusti taj položaj do kraja nedjelje.

Dnevnik New York Times prenio je da se očekivalo da će Demers, zvaničnik Trumpove administracije potvrđen u Senatu koji je najduže ostao u Sekretarijatu za vrijeme Bidena, napustiti položaj tokom ljeta čak i prije nego što je otkrivena kontroverza u vezi sa istragama curenja podataka.

CNN je ove nedjelje prenio da je glavni pravni zastupnik te kablovske mreže bio predmet sudskog naloga 2020. godine kojim mu je bilo zabranjeno da u javnosti govori o tome da je Sekretarijat za pravosuđe pod tadašnjim sekretarom Williamom Barrom tražio podatke o mailovima novinara koji izvještavaju o nacionalnoj bezbjednosti.

Slični nalozi izdati su i za dnevnike New York Times i Washington Post, koji su također proteklih nedjelja izvještavali o naporima Sekretarijata da prikupi podatke o novinarima u okviru istraga curenja informacija. New York Times je prenio da su podaci traženi da bi se identifikovali novinarski izvori.

Medijski eksperti i advokati osudili su poteze Sekretarijata prema čijim smjernicama, sekretar za pravosuđe mora da odobri nalog za zaplijenu podataka o novinarima što se smatra "vanrednom mjerom, a ne standardnom praksom u istrazi".

Takođe se navodi da novinar ili medij mora da bude obaviješten o tome "osim ako bi to obavještenje predstavljalo jasnu i značajnu prijetnju po integritet istrage, ozbiljnu opasnost po nacionalnu bezbjednost ili bi postojao rizik od smrti ili nanošenja ozbiljnih tjelesnih povreda".

U slučajevima, koji su otkriveni proteklih nedjelja, mediji nisu bili informisani o nalozima za zaplijenu podataka, dok je nekima bilo zabranjeno da o tome govore u javnosti.

XS
SM
MD
LG