Linkovi

Pripreme za početak suđenja navodnom organizatoru napada 11. septembra


Halid Šeik Mohamad u zatvoru Gvantanamo na Kubi, u februaru 2017.
Halid Šeik Mohamad u zatvoru Gvantanamo na Kubi, u februaru 2017.

Sudski proces protiv Halida Šeika Mohameda, navodnog organizatora terorističkih napada na Ameriku 11. septembra 2001, i još četvorice optuženih, nastavljen je u utorak, nekoliko dana uoči obilježavanja dvadesetogodišnjice napada. 

Mohamed i drugi optuženi, koji su skoro 15 godina proveli u američkom zatvoru za osumnjičene teroriste u zalivu Gvantanamo na Kubi, pojaviće se pred vojnim tribunalom prvi put od početka 2019.

Oni su optuženi za zavjeru, napad na civile, ubistvo, otmicu aviona i terorizam, a ukoliko budu proglašeni krivim, mogla bi da im se izrekne smrtna kazna.

Međutim, poslije pauze od 17 mjeseci zbog pandemije koronavirusa, proces će se vjerovatno nastaviti tamo gdje je stao, zakočen zbog pokušaja odbrane da diskvalifikuje većinu vladinih dokaza kao materijal koji se ne može tretirati kao dokaz, zato što su informacije dobijene tokom mučenja zatvorenika u nadležnosti Centralne obaveštajne agencije (CIA).

Novi vojni sudija, pukovnik Matthew McCall ​- osmi od početka procesa - odlučio je da će prvi pretres, u utorak, biti posvećen njegovim sopstvenim kvalifikacijama. U suđenjima pred vojnim tribunalom, i odbrana i tužioci mogu da ispituju novog sudiju kako bi ustanovili da li postoji potencijalna pristrasnost.

U napadima na SAD učestvovalo je 19 muškaraca povezanih sa Al-Kaidom, koji su oteli četiri aviona. Dva su udarila u "Kule bliznakinje" Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku, jedan u Pentagon, a četvrti se srušio u polje u Pennsylvaniji. U napadima je poginulo skoro tri hiljade ljudi.

SAD su odgovorile pokretanjem invazije na Afganistan kako bi se napala Al-Kaida i skinuo sa vlasti pokret Taliban, koji je pružao utočište terorističkoj grupi. Američke vojne operacije u Afganistanu trajale su nešto manje od 20 godina i završene su krajem augusta, kada su talibani ponovo preuzeli kontrolu nad zemljom.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG