Linkovi

Prvi susret šefova vojski Amerike i Rusije nakon povlačenja SAD iz Afganistana


Generali Mark Milley i Valerij Gerasimov poslije sastanka u Helsinkiju.
Generali Mark Milley i Valerij Gerasimov poslije sastanka u Helsinkiju.

Najviši vojni zvaničnici SAD i Rusije prvi put su se uživo sastali u Helsinkiju od 2019. i razgovarali više od šest sati u trenutku kada se situacija u Afganistanu promijenila povlačenjem SAD i dolaskom talibana na vlast.

Komandant američkih združenih snaga, general Mark Milley​ i komandant ruskih združenih snaga, general Valerij Gerasimov, nisu objavili detalje svojih razgovora, a saopštenja vojski sa obje strane su štura.

Saopštenje Pentagona ne navodi agendu razgovora, samo da se govorilo o "smanjenu rizika i smirivanju konflikata". Ruska agencija RIA Novosti objavila je da se razgovaralo o "upravljanju rizicima".

SAD i Rusija imaju suprotstavljene vojne interese u svijetu, uključujući zemlje poput Sirije. Ostaje da se vidi kako će Washington i Moskva uskladiti svoje interese u Afganistanu.

Pentagon je pod pritiskom Kongresa da ojača strategiju borbe protiv terorizma poslije povlačenja američke vojske i dolaska talibana na vlast u Afganistanu.

Predsjednik SAD Joe Biden je najavio da će se oslanjati na globalne akcije u borbi protiv Al Kaide i Islamske države u Afganistanu.

Ali, nije jasno kolika je sposobnost Washingtona da na vrijeme registruje terorističke prijetnje ako nema ljude na terenu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao da Moskva treba da sarađuje sa novom talibanskom vladom, kao i da svjetske sile treba da odmrznu novčanu pomoć Afganistanu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG