Linkovi

Šefica policije u Atlanti podnijela ostavku poslije ubistva još jednog Afroamerikanca


Protesti u Atlanti zbog smrti Afroamerikanca Raysharda Brooksa​ tokom policijskog privođenja, 13. juni 2020 (Foto: Steve Schaefer/Atlanta Journal-Constitution via AP)
Protesti u Atlanti zbog smrti Afroamerikanca Raysharda Brooksa​ tokom policijskog privođenja, 13. juni 2020 (Foto: Steve Schaefer/Atlanta Journal-Constitution via AP)

Demonstranti su u subotu izašli na ulice Atlante nakon što je policija upucala Afroamerikanca koji je zaspao u automobilu dok je čekao u redu ispred restorana brze hrane, prenosi agencija Reuters.

Šefica policije Erika Shields​ je zbog incidenta podnijela ostavku, koju je prihvatila gradonačelnica Keisha Lance Bottoms.

"Ne vjerujem da je to bila opravdana upotreba smrtonosne sile i zatražila sam da se policajac odmah otpusti", rekla je Bottoms na konferenciji za novinare.

Oko 150 demonstranata, među kojima i članovi porodice 27-godišnjeg Raysharda Brooksa​, okupilo su se ispred restorana gdje je upucan. Policija je zatvorila nekoliko ulica oko restorana, dok su učesnici protesta mirno šetali.

Biro za istragu savezne države Georgije saopštio je da istražuje Brooksovo ubistvo, dok je policija navela da se opirao hapšenju nakon što je pao na alko-testu u petak uveče. Vlasti još nisu objavile imena dvojice bijelih policajaca umiješanih u pucnjavu.

Istražitelji su saopštili i da ispituju video koji su snimili očevici. Direktor Biroa za istragu Vic Reynolds​ rekao je na konferenciji za novinare da snimak sa kamera iz restorana Wendy's, gdje se dogodila pucnjava, pokazuje da je Brooks po svemu sudeći držao omamljivač jednog od policajaca kada je počeo da bježi.

"U tom trenutku, policajac poseže za svojim oružjem, puca i na parkinu pogađa gospodina Brooksa, koji zatim pada", objasnio je Reynolds.

Na snimku se prvo vidi Brooks na zemlji, ispred automobila, kako se bori sa dva policajca a zatim, kako izgleda, grabi omamljivač jednog od njih.

Poslije nekoliko sekundi, počinje da bježi, nakon čega jedan od policajaca koristi svoj omamljivač. Na snimku se čuju pucnji i kako neko viče "uhvatio sam ga", a zatim se vidi kako Brooks leži na zemlji, piše Reuters.

Tužilac okruga Fulton saopštio je da je njegova kancelarija "već pokrenula intenzivnu, nezavisnu istragu incidenta", dok čeka rezultate istrage biroa države Georgije.

Novi incident dogodio se nakon višenedjeljnih protesta širom SAD nakon smrti Afroamerikanca Georgea Floyda tokom policijskog privođenja u Minneapolisu.

XS
SM
MD
LG