Linkovi

Šef UN: Nedostatak sredstava utiče na rad


Generalni skretar Ujeidnjenih nacija Antonio Guterres obraća se prisutnima tokom 74. sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u sjedištu UN, 24. septembra 2019.
Generalni skretar Ujeidnjenih nacija Antonio Guterres obraća se prisutnima tokom 74. sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u sjedištu UN, 24. septembra 2019.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija upozorio je u utorak da se organizacija suočava sa "najdubljim deficitom decenije" i da možda neće moći da plati svo osoblje u novembru.

"Naš rad i naše reforme su ugroženi", izjavio je Antonio Guterres na sastanku Odbora za budžet Ujedinjenih nacija.

Guterres je rekao da je problem toka novca tako strm, da bez smanjenja potrošnje sprovedenog u januaru ta organizacija ne bi bila u mogućnosti da isplati prošlomjesečni godišnji samit Generalne skupštine, na kojem su učestvovali svjetski lideri.

Do kraja septembra, države članice su platile samo 70 odsto ukupne svote za redovan budžet, u poređenju sa 78 odsto u isto vrijeme prošle godine, saopštio je portparol Ujedinjenih nacija.

Od 193 države članice te organizacije, njih 129 je iznos platilo u cijelosti, što je ukupno iznosilo 1,99 milijardi dolara naspram redovnog budžeta koji iznosni nešto više od tri milijarde dolara.

Otprilike 1,3 milijarde dolara nedostaje za 2019. godinu.

Uplate SAD

Sjedinjene Države su među 64 zemlje koje još uvek nisu u potpunosti uplatile svoje obaveze. To je ujedno i najveći pojedinačni doprinos standardnom budžetu UN.

Washington duguje više od 674 miliona dolara za 2019. godinu i ima dodatni 381 milion dolara zaostatka iz 2018. godone i ranije, tvrdi zvaničnik UN.

Nije neuobičajeno da uplate iz Washingtona kasne, rekao je zvaničnik, napominjući da se proteklih godina veliki iznos obično plaćao u oktobru, nakon što se završi fiskalna godina američke vlade 30. septembra.

Lista zemalja čije uplate kasne

Na listi zemalja koje su u kašnjenju sa uplatama takođe su i Južna Koreja, koja godišnje treba da uplati 69 miliona dolara, Meksiko sa 39 miliona i Izrael, koji godišnje treba da uplati 15 miliona dolara. Iran sa 12 miliona i Venecuela sa 22 miliona takođe kasne.

Tri zemlje - Komoros, Somalija i Sao Tome i Principe u riziku su da izgube pravo glasa u Generalnoj skupštini, ukoliko ne izvrše minimalne uplate. To se dešava kada je iznos koji država duguje jednak ili prevazilazi iznos članarine iz prethodne dve pune godine.

"Ponovno pozivam da izvršite svoje finansijske obaveze na vrijeme i u potpunosti", rekao je Guterrešs pred odborom. "Puna i efikasna primjena našeg programa rada zavisi od finansijske podrške država članica kroz usvajanje realističnih budžetskih nivoa i obezbjeđivanjem pravovremenih doprinosa kako bi se obezbjedilo stabilna finansijska situacija tokom cijele godine".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG