Linkovi

Šef Pentagona u nenajavljenoj posjeti Iraku


Austin u Iraku, 7. mart 2023,
Austin u Iraku, 7. mart 2023,

Američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je u utorak tokom nenajavljene posjete Iraku da su američke snage koje djeluju u zemlji fokusirane na podršku iračkim snagama i poraz Islamske države, istovremeno naglašavajući potrebu sigurnosti za izvršenje te misije.

"Naša odbrambena saradnja protiv DAEŠ-a ključni je stub naših bilateralnih odnosa, a Sjedinjene Države ostaju posvećene ovoj borbi u podršci sigurnosti Iraka i sigurnosti cijelog regiona", rekao je Austin novinarima nakon sastanka s iračkim premijerom Mohamedom Shia al -Sudani.

Austin je zahvalio iračkim liderima na posvećenosti osiguravanju da koalicione snage koje djeluju u Iraku budu zaštićene od "državnih i nedržavnih aktera".


Američke snage i američka ambasada u Bagdadu bile su mete raketne vatre milicije koju podržava Iran.

Sjedinjene Države imaju oko 2.500 vojnika u Iraku sa misijom da savjetuju i pomažu iračkim vojnicima u borbi protiv grupe Islamska država.

Austin je pohvalio Irak zbog repatrijacije iračkih državljana iz pritvorskih objekata i kampova za raseljena lica na sjeveroistoku Sirije i ohrabrio sve zemlje da učine isto sa svojim državljanima.

Američki State Department je prošlog mjeseca saopćio da je u kampovima za raseljene osobe al-Hol i Roj bilo oko 10.000 ljudi.

Neke informacije su stigle od agencija AFP, AP i Reuters.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG