Linkovi

Austin: Ukrajina ima pravo da odluči o budućoj vanjskoj politici


Američki ministar odbrane i ukrajinski ministar odbrane Andriy Taran, Kijev, 19. oktobar
Američki ministar odbrane i ukrajinski ministar odbrane Andriy Taran, Kijev, 19. oktobar

Američki ministar odbrane Lloyd Austin je izjavio da nijedna treća zemlja nema pravo veta na aspiracije Ukrajine ka pridruženju NATO savezu.  

"Ukrajina ima pravo da odluči o vlastitoj budućoj vanjskoj politici, i očekujemo da će to biti u mogućnosti uraditi bez bilo kakvog vanjskog miješanja", rekao je danas ministar Austin tokom posjete Kijevu, kada su ga upitali o protivljenju Rusije u pogledu pridruženja Ukrajine NATO savezu.

Napetosti su se povećale između Rusije i saveza kada je Moskva jučer objavila da suspendira svoju stalnu misiju u NATOu kao odgovor na istjerivanje osam ruskih diplomata od strane saveza početkom mjeseca.

Lloyd Austin je također Rusiju nazvao preprekom bilo kakvom mirnom rješenju rata koji se vodi na istoku Ukrajine.

"Ponovo pozivamo Rusiju da okonča okupaciju Krima i podstiče rat na istoku Ukrajine, da okonča svoje aktivnosti destabiliziranja u Crnom moru uz ukrajinsku granicu", rekao je ministar Austin.

Američki državni sekretar za odbranu Lloyd Austin doputovao je u Ukrajinu 19. oktobra, u okviru turneje kroz tri zemlje crnomorske regije, s ciljem da podcrta podršku Washingtona saveznicima i partnerskim državama suočenima s ruskom "agresijom".​

"Ovdje sam kako bih potvrdio našu nepokolebljivu podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu i evroatlantskim težnjama Ukrajine i izrazio svoju predanost izgradnji kapaciteta Ukrajine za odbije dalju rusku agresiju", napisao je Austin na Twitter nalogu, po slijetanju u Kijev i nakon posjete Gruziji.

Tokom boravka u Ukrajini, Austin će se sastati s predsjednikom Volodymyrom Zelenskimyjem i ministrom odbrane Andriyom Taranom radi razgovora kojima se želi naglasiti podrška Washingtona Kijevu u sukobu s separatistima koje podržava Rusija, u kojima je od aprila 2014. godine stradalo više od 13.200 ljudi.

Sukob na istoku Ukrajine izbio je nakon što je Moskva anektirala ukrajinski poluotok Krim -- potez kojeg je osudila međunarodna zajednica.

No, Austinovo putovanje poslužit će i kao "prilika za raspravu o napretku Ukrajine u provedbi reformi odbrane i odbrambene industrije koja je potrebna za unaprjeđenje njezinih euroatlantskih težnji", navodi Pentagon.

"Potičemo njihove reforme odbrane kako bi im se omogućila otpornost pred ovom ruskom agresijom", rekao je visoki američki dužnosnik obrane, a prenosi Agencija France Press (AFP).

"Moramo poboljšati civilnu kontrolu vojske nad Ukrajinom", također je rekao ovaj dužnosnik.

Ukrajina, zajedno s Gruzijom, traži članstvo u NATO -u, čemu se Moskva žestoko protivi.

Austinov posjet dolazi manje od dva mjeseca nakon što su i Zelenskiy i Taran otputovali u Washington radi susreta s američkim predsjednikom Joe Bidenom.

Tokom posjete, dvije su strane dovršile Strateški okvir odbrane koji poboljšava odbrambeno partnerstvo između ministarstava odbrane dviju zemalja.

Bajdenova administracija također se obvezala da će Ukrajini osigurati dodatnih 60 miliona dolara vojne pomoći, što bi ukupnu američku pomoć samo za ovu godinu dovelo do više od 400 miliona dolara.

18. oktobra u Tbilisiju Austin je potpisao preliminarni sporazum o nastavku podrške SAD -a gruzijskoj vojsci.

Trenutni ugovor o podršci započeo je u maju 2018. godine, a ističe krajem ove godine.

Rusija i Gruzija vodile su kratak rat 2008. godine, a ruske trupe ostale su u gruzijskim regijama Južna Osetija i Abhazija. Moskva se protivi svakom nastojanju da se poveća status Gruzije u NATO -u.

Nakon Ukrajine, Austin će otputovati u Rumunjsku prije odlaska na ministarski sastanak NATO-ove obrane u Bruxellesu od 21. do 22. oktobra.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG