Linkovi

Šef Pentagona otpustio sekretara za mornaricu


Mark Esper
Mark Esper

Američki sekretar za odbranu Mark Esper zatražio je ostavku sekretara za mornaricu Ričarda Spensera, pozivajući se na njegovo vođenje slučaja pripadnika elitne jedinice SEALS - "mornaričke foke" - optuženog za ratne zločine u Iraku.

Esper je zatražio njegovu ostavku u nedjelju, i Spenser ju je podnio, saopštio je portparol Pentagona Džonatan Hofman. Zahtjev se odnosi na slučaj desetara Edvarda Galagera, pripadnika jedinice SEALS, koji je optužen za ratne zločine počinjene tokom službe u Iraku 2017. Oslobođen je ozbiljnije optužbe za ubistvo, ali je proglašen krivim zato što se fotografisao pored tijela ubijenog tinejdžera, borca Islamske države. Zbog toga mu je oduzet čin.

Međutim, predsjednik Donald Trump je intervenisao u njegovom slučaju, pomilovao ga i vratio mu čin i platu. Kada je Trump, prošle nedjelje, saznao da mornarica planira da ponovo razmotri slučaj Galagera da bi odlučila da li može da nastavi da nosi svoju značku sa trozupcem, koja označava članstvo u elitnoj jedinici komandosa, ponovo je intervenisao.

Trump je tvitovao: "Mornarica NEĆE oduzimati značku Ediju Galageru, pripadniku SEALS. Slučaj je jako loše vođen od početka. Vratite se poslu!"

Pentagon navodi da je Esper zatražio Spenserovu ostavku kada je saznao da je sekretar privatno predložio zvaničnicima Bijele kuće da će se, ako administracija prestane da se miješa u Galagerov slučaj, postarati da komandos ostane u elitnoj jedinici, iako se Spenser javno i u samom Pentagonu zalagao za disciplinski postupak. Ovu priču prvi je objavio Vašington Post.

Informacija o Spenserovim privatnim dogovorima sa zvaničnicima Bijele kuće nije otkrivena Esperu tokom razgovora koje je vodio sa sekretarom, naveo je portparol Hofman.

“Nažalost, zbog toga, zaključio sam da sekretar Spenser više ne uživa moje povjerenje da bi mogao da ostane na položaju", naveo je Esper u saopštenju koje je objavljeno u nedjelju.

Predsjednik Trump na Tviteru je napisao da će nominovati američkog ambasadora u Norveškoj, Kenta Brajtvajta, za novog sekretara mornarice.

Edvarda Galagera je, inače, mornarici prijavio sopstveni vod prošlog proljeća. Nekoliko drugih komandosa prijavilo je da je pucao u civile i nožem ubio zarobljenog mladog borca Islamske države u Iraku 2017. Takođe je bio optužen za opstrukciju pravde pošto je prijetio da će ubiti vojnike koji su ga prijavili.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG