Linkovi

Jugoistok Evrope udruženo protiv terorizma i ekstremizma


Ditmir Bushati, Albanian Foreign Minister
Ditmir Bushati, Albanian Foreign Minister


Ministri inostranih poslova trinaest država jugoistočne Evrope potpisali su zajedničku izjavu u kojoj su najavili intenziviranje saradnje u borni protiv terorizma u regionu, u Evropi i širom svijeta.

Na sastanku u Tirani države članice Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi u izjavi su posebno naglasili prijetnju koju predstavlja fenomen "terorista koji ratuju u inostranstvu" i prisustvo "terorističkih ćelija u Evropi".

Najabljeno je na će se podržati svi mehanizmi, posebno oni koje primjenjuje globalna antiteroristilča koalicija. U izjavi je posebno osuđena tzv. ISlamska Država zbog svojih “užasnih terorističkih aktova i zločina.”

Terorizam se ne može opravdati bez obzira na motiv ili uzroke i ne može se povezivati sa bilo kojom nacijom, religijom ili etničkom grupom , navedeno je u saopštenju.

Zajdenički izazovi zahtijevaju koordinirane i zajedničke odgovore i akcije koje moraju biti praćene jačanjem vladavine prava i aktivnosti koje promovišu ekonomski razvoj, angažman mladih, obrazovanje, jednakost i tržište rada.

Na samitu su učestvovali predstavnici Albanije, BiH, Bugarskje, Hrvatske. Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Srbije. Slovenije, Turske i Kosova.

XS
SM
MD
LG