Linkovi

Predsjednik Obama želi smanjiti jaz izmedju bogatih i siromašnih, povećati minimalnu nadnicu radnicima


Gospodin Obama je sinoć izmedju ostalog obećao da će upotrijebiti svoje izvršne ovlasti kako bi pomogao srednjoj klasi i siromašnima, i kako bi se smanjio sve veći jaz izmedju bogatih i siromašnih u Americi. Iako se onima koji malo zaradjuju možda svidja to što je predsjednik rekao, konzervativni kritičari predsjednika kažu da su mjere kao što je nametanje veće osnovne nadnice, loše za biznise, a da je pogotovo djelovanje predsjednika bez odobrenja Kongresa loše za ekonomiju.

Ipak, predsjednik Obama je, govoreći sinoć pred oba doma Kongresa, obećao akciju kada je u pitanju podizanje minimalne nadnice.

"U nedjeljama koje su pred nama ću objaviti predsjedničku izvršnu naredbu kojom se zahtijeva od ugovarača sa federalnom vladom da svojim uposlenicima plate fer nadnicu od najmanje deset dolara i deset centi po satu - jer ako kuhaš obroke za naše vojnike, ili pereš njihovo posudje, onda ne bi smio živjeti u siromaštvu! ", kazao je predsjednik Obama.

Ova je vijest izazvala velike pozdrave aktivista za prava radnika pri grupi Change to Win u Washingtonu. Neki od članova ove grupe, kao što je Robyn Law, su se nadali ovakvoj akciji jer rade za ugovarače za vladu , koji vode kuhinje u vladinim zgradama, i održavaju čistoću. Eto, predsjednik im je upravo obećao povišicu.

"Predsjednik je to upravo objavio ispred cijele zemlje. Dakle, kada tako nešto obećaš, ne možeš to pogaziti. To bi bilo pravo kršenje obećanja!, kaže Law.


Predsjednik Obama je rekao da Sjedinjene Države moraju učiniti više kako bi se promijenio trend ka sve većoj nejednakosti u prihodima. Prema novom predsjednikovom zakonu o zdravstvenom osiguranju milioni radnika s niskim nadnicama, kazao je Obama, sada će imati pravo ili na besplatnu zdravstvenu njegu ili na subvencije za istu.

On je zatražio od Kongresa da povisi minimalnu nadnicu za sve Amerikance, obezbijedi porezne stimulative biznisima kako bi se otvarali poslovi, da okonča poreske olakšice za kompanije koje prebacuju poslovanje u inozemstvo, i da konačno poveća programe treninga za radnike. Medjutim, predsjednik je takodjer rekao da ako Kongres ne bude djelovao po ovim pitanjima, on će upotrijebiti svoje izvršne ovlasti gdje može, kako bi se rečeno provelo u djelo.

"Voljan sam na ovom raditi sa svima. Ali Amerika ne stoji u mjestu , pa neću ni ja. Stoga, kad god i gdje god mogu sam poduzeti korake , bez odobrenja Kongresa, a u cilju boljih šansi za američku porodicu, ja ću to i uraditi.” , kaže predsjednik Obama.

Konzervativni ekonomisti stoje na stajalištu da isuviše mnogo interveniranja vlade otežava biznisima da se proširuju i otvaraju radna mjesta. Republikanski kongresmen Morgan Griffith iz Virginije kaže da je zabrinut da predsjednik možda ne prekoračuje svoje ovlasti, koristeći izvršnu moć da bi zaobišao Kongres.

"On treba da radi s Kongresom kako bi se postigla rješenja. Ne činiti to ukazuje na neuspjeh njegovog liderstva., kaže kongresmen Griffith.

Gospodin Obama je nagovijestio da će nejednakost u prihodima biti u fokusu njegovih domaćih pitanja tijekom nadolazećih izbora za Kongres. Medjutim, neki kritičari , ali i pristalice, su pozvali predsjednika da više suradjuje s Kongresom i da se fokusira na područja u kojima se obje strane slažu, kao što su poreske olakšice biznisima u cilju otvaranja novih radnih mjesta.
XS
SM
MD
LG