Linkovi

'Secretariat' - priča o pobjedonosnom ždrijepcu koji je osvojio Triple Crown


'Secretariat' - priča o pobjedonosnom ždrijepcu koji je osvojio Triple Crown
'Secretariat' - priča o pobjedonosnom ždrijepcu koji je osvojio Triple Crown

Secretariat je i u stvarnom životu i u filmu bio čista i najčišća sretna priča, s mnogo ljubavi i hrabrosti

Samo je nekoliko konja uspjelo osvojiti „Triple Crown“, pobjede u sve tri teške trke čistokrvnih grla, koje se održavaju jedna za drugom u proljeće. Prije četiri desetljeća, konj koji je dostigao taj vrhunac u američkom konjičkom sportu, postao je nacionalni junak, zajedno sa ženom koja mu je bila vlasnica i koja je – suprotno svim zdravorazumskim ocjenama – vjerovala u njegovu izuzetnost. Njihova inspirirajuća priča dobila je sada i svoju holivudsku obradu iz studija Walt Disney Pictures. Alan Silverman za nas je pogledao film „Secretariat.“

Penny Chenery bila je kućanica i majka u Denveru, šezdesetih godina, ali kad je loše zdravlje njena oca zaprijetilo opstanku njihove obiteljske farme uzgoja čistokrvnih konja, u Virginiji, ona se nije dugo dvoumila. Preuzela je vođenje farme, odlučna da vrati biznis na noge. Sve što joj je trebalo bio je konj koji bi pobjeđivao. To je i našla u ždrijebetu kestenjaste boje koje se oždrijebilo na farmi 1969.

Do svoje treće godine, ždrijebac zvan od milja Big Red – ali službenog imena Secretariat – već je ušao u povijest američkog konjičkog sporta. A, uz njega, i Penny Chenery, jedna od rijetkih žena među uzgajivačima trkaćih konja.

U filmu, glumi ju Diane Lane, koja ju je i upoznala dok se pripremala za svoju ulogu. John Malkovich tumači lik Luciena Laurina, trenera koji je, na Pennyno nagovaranje gurao Secretariata do povijesne pobjede.

Teškoća osvajanja sve tri pobjede – Kentucky Derby, Preaknessa i Belmont – leži u tome što se odvijaju unutar samo pet tjedana, a ona najduža staza je upravo zadnja, Belmont. Dakle, nije čudo da se to događa vrlo rijetko.

Redatelj Randall Wallace – poznat po ranijim ostvarenjima: Braveheart, We Were Soldiers, Man In The Iron Mask – ovdje nije bio suočen s implicitnim osjećajem tragedije ugrađenim u priču o hrabrosti i časti; Secretariat je i u stvarnom životu i u filmu bio čista i najčišća sretna priča, s mnogo ljubavi i hrabrosti.

Studio Disney dodatno je ukrasio priču vjerskim tonovima, s naracijom iz Knjige o Jobu na početku, te hit verzijom kršćanske vjerske pjesme Oh Happy Day na vrhuncu filma.

XS
SM
MD
LG