Linkovi

Predsjednik Obama prihvatio ostavku direktorice američke Tajne Službe


Direktorica američke Tajne službe, Julia Pierson, je dala ostavku na svoj položaj.

Zvaničnici administracije predsjednika Obame kažu da je Piersonova danas ponudila svoju ostavku predsjdniku, i da ju je on prihvatio.

Jutros su ključni kongresmeni uputili nove kritike i Piersonovoj i Tajnoj službi, nakon nakoliko ozbiljnih propusta u obezbjedjenju američkog predsjednika i Bijele Kuće.

Predsjedavajući Zastupničkod Doma Kongresa John Boehner je rekao da je postajalo sve jasnije i jasnije da je Tajna služba uljuljkana u jednoj kulturi nekompetencije, i mirenja sa stanjem kakvo jeste, kako su izlazili novi detalji u javnost o njihovim sigurnosnim propustima.Liderica demokrata u Kongresu, Nancy Pelosi je takodjer postakla novu istragu.

Sredinom mjeseca je, naime 42-godišnji Omar Gonzalez uhapšen nakon što je preskočio ogradu okruženja BIjele Kuće, pretrčao preko travnjaka, i ušao u samu BIjelu Kuću kroz jedan od ulaza. Pripadnici tajne službe, kada se saznalo za incident, su prvobitno izjavili da je Gonzales uhapšen u blizini glavne kapije, medjutim mediji su kasnije objavili da to nije tačno, i da je on protrčao sve do pristupa privatnom dijelu BIjele Kuće, gdje živi predsjednik sa porodicom - prije nego su ga konačno savladali. Saznalo se da je imao nož , iako je Tajna služba kazala da je bio nenaoružan.

Čelnica Tajne službe Pierson je izmedjuostaloga rekla da je incident apsolutno neprihvatljiv , i obećala da se nešto slično nikada više neće ponoviti, te da ona lično preuzima odgovornost. Kongresmen Darrell Issa je medjutim upozorio tijekom rasprave da su propusti tijekom zadnjih godina umanjili povjerenje javnosti u Tajnu službu.

U medjuvremenu se saznalo da je tri dana prije toga u gradu Atlanta, savezna država georgia, jedan zaštitar na ugovoru , koji nije bio direktno u predsjednikovoj pratnji, a bio je naoružan. ušao u lift zajedno s predsjednikom.

XS
SM
MD
LG