Linkovi

SAD: Recite nešto lijepo jedno o drugom


Hillary Clinton i Donald Trump, predsjednički kandidati Demokratske i Republianske stranke, prošle noći su se po drugi put sučelili u, takođe širom Sjedinjenih Država prenošenoj, televizijskoj debati. I ovog puta bila je to intenzivna, napeta i oštra razmjena optužbi i kontra-optužni i, mnogo manje, ideja i namjera koje bi, kao predsjednica ili predsjednik, zagovarali i nastojali realizirati. Debata je održana u danima kada veliki broj uticajnih, ali i prosječnih, članova Republikanske stranke, sugerira i traži da se Donald Trump povuče iz izbornog procesa. Novi povod za nezadovoljstvo Trumpom kao predsjedničkim kandidatom je video snimak u kojem Donald Trump o ženama govori na uvredljiv način.

Debata je održana na univerzitetu Washington u St. Louisu, a tenzije su bile jasno vidljive od prvog momenta, bez početnog tradicionalnog rukovanja, pa do samog kraja debate. Trump je počeo izvinjenjem zbog vulgarnih opaski na račun žena zabilježenih na jednom 11 godina starom video-snimku:

"Da, vrlo mi je neprijatno, ali to je bio muški razgovor u muškoj svlačionici, jedna od tih stvari."

Hillary Clinton je taj snimak navela kao još jednu činjenicu da Donald Trump ne udovoljava kriterijima nužnim za predsjednika i kao još jedan dokaz, sa duge liste sličnih, Trumpovog uvredljivog odnosa prema ženama, Hispanicima i muslimanima:

"Dakle, to je ono što Donald Trump jeste, i pitanje za nas, za našu cijelu zemlju na koje moramo odgvoriti je da to nije ono što mi jesmo."

Trump je napadao tokom cijele debate, na sustežući se za Clintonovu reći da je lažov, a u jednom trenutku i da je đavo. Napadajući je zbog korištenja privatnog e-mail servera dok je bila na funkciji državne tajnice Trump je zaprijetio:

"Ako pobijedim, tražiću od ministra pravosuđa kojeg ja imenujem, da odredi posebnog tužitelja koji će cjelovito istražiti tu situaciju zato što nikada nije bilo toliko laži i obmana."

Hillary Clinton je na tu prijetnju uzvratila riječima:

"Sve što je on rekao je apsolutno netačno. Ja nisam iznenađena. I upravo je dobro da neko kao Donald Trump nije zadužen da provodi zakone naše zemlje."

Ona nije propustila da podsjeti na Trumpov prijeglog da se svim muslimanima zabrani ulazak u Sjedinjene Države i dodala:

"Mi nismo u ratu sa islamom. Reći to je velika greška koja ide na ruku teroristima, da nam to pripišu."

Donald Trump je odgovorio konstatacijom, zapravo jos jednom kritikom sadašnje politike Sjedinjenih Država prema prijemu izbjeglica:

"Ono što zagovaram nazivam vrlo rigoroznom provjerom. Izbjeglice stižu iz područja kao što je Sirija, na desetine hiljada ih ulazi u zemlju zbog politike Baracka Obame i Hillary Clinton."

Odnos prema Siriji i Rusiji takođe je bio sporan. Clintonova je optužila Trumpa da favorizira Rusiju:

"Rusija je odlučila da se maksimalno angažira u Siriji, a takođe želi da utiče na to ko će biti predsjednik Sjedinjenih Država, a to za Rusiju nisam ja."

Donald Trump, pak smatra korisnim zajednički američko-ruski angažman u borni protiv ISIL-a:

"Ne znam Putina. Ali.... mislim da bi bilo vrlo korisno da se slažemo sa Rusijom jer bi mogli da se protiv militanata Islamske države borimo zajedno."

Jedini pozitvni momenat debate bio je kraj, kada je jedan od gledatelja sugerirao da kažu nešto lijepo jedno o drugom. Oboje su bili diplomati:

"Trumpova djeca su vrlo sposobna i ocu privržena."

"Hillary ne posustaje i ne odustaje."

SAD: Recite nešto lijepo jedno o drugom
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

Clintonova i Trump još jednom, treći i posljednji put u televizijskoj debati, naći će se licem u lice 19. oktobra u Las Vegasu.

XS
SM
MD
LG