Linkovi

Sebija Izetbegović svjedočila u predmetu "Respiratori"


Generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović dolazi u Sud BiH
Generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović dolazi u Sud BiH

U nastavku suđenja u predmetu „Fadil Novalić i drugi“ poznatijem kao „Afera respiratori“ svjedočila je Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta (KCUS) u Sarajevu.

Krivični postupak u predmet „Fadil Novalić i drugi“ vodi se pred Sudom Bosne i Hercegovine u vezi s nabavkom 100 respiratora iz Kine, vrijednosti od 10,5 miliona konvertibilnih maraka (oko 5,3 miliona eura), te zaštitne opreme u vrijednosti od 2,9 miliona konvertibilnih maraka (1,48 miliona eura) za potrebe borbe protiv korona virusa u Federaciji BiH, jednom od dva bosanskhercegovačka entiteta.

Izetbegović je odgovarala na pitanja odbrane premijera Federacije BiH Fadila Novalića i Tužilaštva BiH o okolnostima u KCUS, ali i stanjem u kome je ta institucija bila u vrijeme izbijanja pandemije.

Odgovarajući na pitanje tužioca Džermina Pašića o tome da li je KCUS od Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Vlade Federacije BiH dobio ikakve upite u vezi sa specifikacijom potrebne opreme, uključujući i respiratore, Izetbegović je navela kako nije.

Od Kliničkog centra je, kako je navela Izetbegović, Ministarstvo zdravstva Federacije BiH tražilo da se izjasni o potrebama, dok je od Zavoda dobijena tabela u kojoj je traženo da se izjasne o tome koliko im maski, rukavica, ali i respiratora treba.

O kvalitetu i specifikacijama respiratora nije bilo govora, kazala je Izetbegović.

„Nismo raspravljali o specifikacijama niti kvalitetu, jer imamo raznih respiratora raznih proizvođača. I mi nismo ti koji obavljaju kupovinu, niti smo pitani o vrijednosti“ istakla je Izetbegović, navodeći kako je na početku pandemije KCUS imao na raspolaganju 112 respiratora od kojih su neki bili trajno zauzeti pacijentima koji su već imali potrebu za takvom potporom.

Respiratore namijenjene KCUS kupio drugi ponuđač za četiri puta veću cijenu

Komentirajući navode Tužilaštva kako je Vlada Federacije BiH na sjednici održanoj 16. marta 2020. godine dala saglasnost zdravstvenim ustanama da mogu provesti postupak javnih nabavki, te upit da li je KCUS to i uradio Izetbegović je kazala da su odlučili, ukoliko budu u prilici, kupiti respiratore.

„Bio je jedan otvoreni postupak sa četiri ili šest ponuda uz saglasnost Upravnog odbora KCUS, ali nije realizovan“, pojasnila je Izetbegović.

Govoreći o razlozima zbog čega nije realizovan, Izetbegović je kazala da su obaviješteni kako je „neko punudio četiri puta veću cijenu“ te da su ti ponuđači kupili sve te respiratore koje je KCUS ranije ponudila firma „Cubicus“ iz Sarajeva.

Izetbegović je također navela kako po odluci Vlade nisu postupili jer joj “nije bilo jasno objašnjenje gospodina Salčina (Đenan Salčin, bivši direktor Agencije za javne nabavke BiH) i nisam se usuđivala postupiti po tome“, a procjena je bila da sa postojećom količinom respiratora na raspolaganju mogu izdržati u tom trenutku.

Đenan Salčin, bio je prvi svjedok Tužilaštva BiH i svjedočio je 19.marta. Njegovo svjedočenje baziralo na dešavanja tokom proširene sjednice Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) 16. marta 2020. godine, kada je zbog pandemije korona virusa donesena odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće u ovom bh. entitetu.

Izetbegović je navela je i kako je u tim momentima u martu 2020. godine stanje na tržištu bilo teško te da su EU i SAD zabranile izvoz opreme, uključujući i respiratore, te da je isto učinila i Turska, koja je zaustavila isporuku respiratora koji su bili krenuli za BiH.

„Jedino su nam preostali respiratori iz Kine i Južne Koreje“, kazala je Izetbegović, te potvrdila navode braniteljice Fadila Novalića, Vasvije Vidović, da su cijene „divljale“.

Na ročištu su Izetbegović prezentirane i prepiske generalne sekretarke Vlade FBiH Edite Kalajdžić za koju je svjedokinja rekla da je s njom imala samo jednu komunikaciju. Radilo se o komentaru na različite slike kutija i oznake koje su se našle na dokumentima objavljenim u medijima.

“Pitala sam je šta se dešava i zašto su oznake na kutijama različite“, navela je Izetbegović.

U predočenoj komunikaciji Kalajdžić je 28. aprila 2020. godine tadašnjem šefu kabineta premijera FBiH Fadila Novalića, Hasanu Ganibegoviću napisala:

"Seb. zove, loši respiratori. Užas. U ogromnom smo problemu. Ako je to tačno, a jeste garant."

Izetbegović je na to navela kako joj je poruka nejasne, jer u njoj se ne navodi njeno ime, te da nije kvalificirana da komentariše kvalitetu respiratora, već je samo navela kako je na slici vidjela različite brojeve.

„Respiratori se primijenjuju na glavi, a ono čime se ja bavim je dobro daleko od toga“ prokomentarisala je Izetbegović.

Za kompaniju „FH Srebrena malina“, putem koje su nabavljeni respiratori zbog kojih se i vodi postupak, Izetbegović kaže, nije čula nikada prije.

Izetbegović je potvrdila da se 30 respiratora ACM 812 A, koji su predmet optužnice koriste na KCUS za invazivnu i neinvazivnu terapiju, kao i za teže bolesnike.

Respiratore je iz Kine u aprilu 2020. godine, uvezla firma "F.H. Srebrena malina" u vlasništvu Fikreta Hodžića, a za potrebe Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Tužilaštvo BiH je početkom maja 2020. pokrenulo istragu o nabavci respiratora iz Kine, da bi krajem maja na saslušanje u Državnu agenciju za istrage i zaštitu BiH (SIPA) bili privedeni glavni osumnjičeni - Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić.

Prva pošiljka od 80 respiratora stigla je 24. aprila 2020. godine, a vještačenjem je Tužilaštvo utvrdilo da njihovo korištenje nije preporučeno u jedinicama intenzivne njege.

Preostalih 20 od ukupno 100 respiratora nabavljenih iz Kine stiglo je na Međunarodni aerodrom u Sarajevu 27. maja.

Cubicus odustao jer nije mogao garantovati isporuku respiratora na vrijeme

Nakon Sebije Izetbegović svjedočio je i Denis Đulalić, vlasnik kompanie „Cubicus“ koja je pominjana i u njenom svjedočenju kao kompanija koja se nudila da nabavi respiratore i opremu, a s kojom nisu uspjeli postići dogovor.

Tužilaštvo BiH je navelo kako su ovu kompaniju izveli kao svjedoka, jer predstavlja primjer dobrog odnosa prema procesu javni nabavki i osiguranja povrata novca KCUS, s kojim su prethodno imali ugovor o nabavci respiratora.

Đulalić je pojasnio kako zbog stanja na tržištu u to vrijeme nisu bili u mogućnosti da preko svojih partnera osiguraju nabavku respiratora i garantuju na duže od 12 sati. Kada je već bilo izvjesno da isporuku neće moći obezbijediti putem veletrgovca koga su angažovali, te da će zbog kašnjenja platiti penale, odustali su od nabavke i vratili novac KCUS.

Braniteljica bivšeg direktora Federalne uprave civilne zaštite (FCUZ) Fahrudina Slolaka, Marsela Bajramović upitala je svjedola Đulalića i o tome da li je samoinicijativno slao ponude kliničkim cenntrima i institucijama, na šta je odgovorio potvrdno.

Predočena je i cijena za 10 komada respiratora u tom trenutku, a koja je iznosila oko 109 hiljada konvertibilnih maraka (55 hiljada eura).

Đulalić je također pojasnio da iako njegova kompanija „Cubicus“ nije bila ovlaštena za uvoz, imali su obezbijeđenog veleprometnika, te da je to bio savjet koji je dobio iz pravnog ureda Agencije za lijekove i medicinska sredstva.

Na isti način je, kako je kazao, nabavljeno i pet hiljada testova za korona virus, na zahtjev FUCZ.

Arhiv - Fadil Novalić dolazi na Sud BiH. (Foto: BIRN BiH)
Arhiv - Fadil Novalić dolazi na Sud BiH. (Foto: BIRN BiH)

Ko je optužen u aferi „Respiratori“?

Premijer FBiH Novalić je prvooptuženi u predmetu i tereti se zloupotrebu položaja i udruživanje radi činjenja kaznenih djela.

Jelka Miličević, ministrica finansija u Vladi Federacije BiH optužena je za nesavjestan rad u službi.

Optuženima Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžić, kao i pravnoj osobi "F.H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica, stavlja se na teret da su počinili krivično djelo: udruživanje radi činjena krivičnih djela te zloupotrebu položaja.

Na prvom glavnom pretresu, održanom 24. februara, Tužiteljstvo BiH iznijelo je da su "radnje koje su prethodile nabavci respiratora iz Kine bile prethodno osmišljene i dogovorene sa ciljem protivpravne koristi".

Između ostalog navedeno je i da je odabir ponuđača obavljen preko jedne SMS poruke.

Nasuprot Tužilaštvu BiH, odbrana optuženih je navela kako dokazi Tužilaštva ne utvrđuju krivnju optuženih.

Optužnica je podignuta 18. januara. Prema optužnici, koja je pročitana na prvom glavnom pretresu 24. februara, ova udružena skupina se tereti da je nabavila stotinu komada respiratora ACM812A po uvećanim cijenama, pri čemu se isporučeni respiratori ne mogu koristiti u svrhe radi kojih su nabavljeni – za potrebe liječenja bolesti COVID-19.

Zbog toga je, kako se navodi, oštećen je budžet i omogućeno sticanje protupravne imovinske koristi koja bi bila podijeljena između pripadnika ove skupine.

Nastavak suđenja zakazan za je 2. april, kada će biti saslušana dva nova svjedoka.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG