Linkovi

Sead Jusić ostaje zamjenik ministrice Marine Pendeš


Sead Jusić
Sead Jusić

Sead Jusić ostaje zamjenik ministrice odbrane Bosne i Hercegovine (BiH) Marine Pendeš. Zahtjev za njegovom smjenom na današnjoj sjednici nisu prihvatili delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Za razliku od delegata, prošlog mjeseca poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine su podržali smjenu Jusića koju je inicirala Demokratska fronta (DF) i Socijaldemokratska partija (SDP).

Zatražili su smjenu i za ministricu Pendeš, kao i drugog njenog zamjenika Borisa Jerinića, ali Predstavnički dom to nije podržao.

DF i SDP su zahtjev za smjenu čelnih ljudi Ministarstva odbrane obrazložili na način da su odgovorni za učešće Oružanih snaga na obilježavanju 9. januara kao Dana Republike Srpske (RS).

Pripadnici Trećeg (Republika Srpska) puka Oružanih snaga su 9. januara u Banja Luci predali raport Mladenu Ivaniću, srpskom članu Predsjedništva BiH. Prema ranijoj odluci Ustavnog suda BiH, 9. januar kao Dan RS je neustavan.

Jusić je član Saveza za bolju budućnost (SBB), a predsjednik te stranke Fahrudin Radončić također je podržavao njegovu smjenu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG