Linkovi

Sead Jusić smijenjen zbog učešća Oružanih snaga na obilježavanju 9. januara


Sead Jusić
Sead Jusić

Sead Jusić je smijenjen sa pozicije zamjenika Marine Pendeš, ministrice odbrane Bosne i Hercegovine (BiH).

Do smjene je došlo nakon što su zastupnici Demokratske fronte (DF) i Socijaldemokratske partije (SDP) Parlamenta BiH uputili takav zahtjev. Kao razlog za smjenu su obrazložili učešće Oružanih snaga BiH na obilježavanju 9. januara kao Dana Republike Srpske (RS).

Zastupnici u Parlamentu su većinom podržali taj zahtjev i Jusića smijenili. Istovremeno nije bilo dovoljno glasova za smjenu ministrice Pendeš i drugog zamjenika Borisa Jerinića iz istih razloga, a također po zahtjevu DF-a i SDP-a.

Jusić, koji je član Saveza za bolju budućnost (SBB), kazao je za Klix da ga je odluka Parlamenta BiH iznenadila i da je riječ o volji većine.

Oružane snage BiH, odnosno pripadnici Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka učestvovali su u obilježavanju 9. januara na način da su na Trgu Krajine u Banjaluci predali raport predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću. Nisu učestvovali u vojno-civilnoj paradi koja je tog dana bila održana.

Ustavni sud BiH je odlučio da je obilježavanje 9. januara kao Dana RS neustavno i diskriminirajuće po građane tog entiteta koji nisu srpske nacionalnosti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG