Linkovi

Dronovi na vodi--najnovije postignuće tehnologije


Dronovi za vodenu upotrebu, kao Wave Glider, mogu dobiti energiju i od sunca i od vode, ostati mjesecima na vodi, i slati podatke putem satelita.

Dronovi se često povezuju sa bespilotnim letjelicama, ali I čamci na vodi također postaju korisno sredstvo za niz poslova, od naučnih istraživanja preko provođenja zakona do potrage za nestalim avionom u Indijskom okeanu.

Dronovi koji nisu vojni I koji se koriste za civilnu upotrebu se često oslanjaju na sunčevu svjetlost kako bi napunili svoje baterije. Ali dronovi za vodenu upotrebu, kao Wave Glider, mogu dobiti energiju I od sunca I od vode. Zajedno sa solarnim ćelijama na sebi, ti uređaji se koriste nizom specijalno dizajniranih podvodnih peraja kako bi dobili energiju od kretanja talasa na površini okeana. Wave glider, kojeg je izradila kompanija Liquid Robotics, može mjesecima ostati na vodi, I putem satelita slati podatke o vremenskim uvjetima I uvjetima na vodi kontrolom centru. Predsjednik kompanije Liquid Robotics, Bill Vass, kaže da uređaj može također surađivati sa drugim dronovima kako bi dijelio podatke.

Ako treba veća snaga za procesiranje, kontaktiraće druge. Stoga u budćnosti želimo imati veliki broj njih koji će zajedno raditi I rješavati teške probleme sa kojima se čovječanstvo suočava, kaže Bill Vass.

Prošle je godine Wave Glider oborio Ginisov svjetski rekord za najduže putovanje bespilotnog površinskog vozila kada je bez prekida putovao od američke pacifičke obale do Australije. Još jedan robotski vodeni uređaj, Saildrone, se pokreće snagom vjetra. On se koristi rotirajućim krilom kojeg kontrolira specijalan dio kako bi putovao na velike daljine. Način na kojeg je dizajniran I napravljen omogućava mu da ostane uspravan čak I u najtežim vremenskim uvjetima. Nakon testiranja Saildrona na putu od San Francisca do Havaja, njegovi graditelji sada planiraju nove zadatke, kaže izvršni direktor kompanije Richard Jenkins.

Druga faza uključuje ugradnju naučnih senzora I dobijanje doista preciznih naučnih podataka, kaže gospodin Jenkins.

On budućnost Saildrona vidi u patroliranju morskih granica I provođenju zakona koji reguliraju ribarenje I zaštitu ugroženih vrsta.
XS
SM
MD
LG