Linkovi

Visoki funkcioneri SDA negirali krivicu


Amir Zukić se nalazi u pritvoru
Amir Zukić se nalazi u pritvoru

Amir Zukić, Asim Sarajlić, Mirsad Kukić, Safet Bibić, Senad i Nedžad Trako, Ramiz Karavdić, Esed Džananović i Seid Fazlagić kazali su jutros pred Općinskim sudom u Sarajevu da se ne osjećaju krivim.

Nakon izjašnjenja o krivnji bit će zakazano ročište za početak suđenja.

Prema optužnici, Zukić, generalni sekretat Stranke demokratske akcije (SDA), i Safet Bibić, kao glavni tehničar na Klinici za otorinolaringologiju na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, te član nekoliko upravnih i nadzornih odbora u javnim preduzećima i ustanovama, organizovali su grupu kojoj su se pridružili Senad i Nedžad Trako, te Ramiz Karavdić.

„Oni su kao članovi grupe pronalazili osobe koje su spremne da daju novac za zaposlenje u Elektroprivredu Bosne i Hercegovine, nakon čega je Amir Zukić koristeći svoj utjecaj preko Eseda Džananovića realizirao nezakonita zapošljavanja u ovo preduzeće”, navodi Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Dok nije smijenjen krajem prošle godine, Džananović je bio na funkciji izvršnog direktora Elektroprivrede BiH.

Pored Elektroprivrede, Tužilaštvo tvrdi da su nezakonita zapošljavanja realizovana i u Općoj bolnici Abdulah Nakaš u Sarajevu, te Domu zdravlja u Ilijašu.

Prema optužnici, Asim Sarajlić i Mirsad Kukić, potpredsjednici u SDA, posredovali su prilikom jednog zapošljavanja u Elektroprivredi, a na teret im je stavljeno krivično djelo primanje nagrade ili druge koristi za trgovinu utjecajem.

Optužnica Seida Fazlagića tereti da je Zukiću pomagao nakon učinjenja krivičnog djela. Fazlagić je krivično djelo počinio kao vozač optuženog Zukića, tvrde tužioci.

Optuženom Bibiću je stavljeno na teret i da je za novac jednoj studentici „sredio” polaganje ispita iz predmeta Anatomija 2 na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Branioci optuženih su naveli da nema dokaza o počinjenu krivičnog djela, niti o udruživanju optuženih.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG