Linkovi

SAD - Pravo gradjana na oružje se mora poštovati


SAD - Pravo gradjana na oružje se mora poštovati
SAD - Pravo gradjana na oružje se mora poštovati

Vrhovni sud Sjedinjenih Država je presudio da se pravo američh gradjana na posjedovanje oružja odnosi na cijelu zemlju. Presuda je uslijedila kao odgovor na zabranu posjedovanja pištolja u Chicagu i jednom od njegovih predgradja, i došla je dvije godine nakon što je isti sud proglasio nevažećim zakon u Washingtonu, glavnom gradu Sjedinjenih Država kojim se zabranjivalo posjedovaje oružja.

Sudije Vrhovnog suda Sjedinjenih Država
Sudije Vrhovnog suda Sjedinjenih Država

Naime, glasovima 5 naprema 4 presudjen je slučaj protiv Chicaga i njegovog predgradja Oak Park. Oboje imaju zakone koji gotovo svim gradjanima zabranjuju da privatno posjeduju pištolje.

Glavni tužitelj u slučaju Chicaga, Otis McDonald je zakon doveo u pitanje nakon što su kriminalci provalili u njegovu kuću i više puta ponovili prijetnje. On nakon sudske odluke kaže:

"Barem ćemo biti izjednačeni. Ja sada ne trebam strahovati da će mladi preprodavači i pripadnici uličnih bandi upadati u moju kuću, jer vjerujem da će dva puta promisliti prije nego to urade."

Jedna od brojnih prodavnica oružja u Sjedinjenim Državama
Jedna od brojnih prodavnica oružja u Sjedinjenim Državama

2008. godine Vrhovni sud je presudio da Drugi Amandman američkog Ustava štiti pravo gradjana na posjedovanje oružja u svrhu samoodbrane, oborivši zakon u Washingtonu koji je zabranjivao posjedovanje oružja u kućama.

28. juna ove godine je presudjeno da pravo na oružje moraju poštovati lokalni i zakoni saveznih država.

Paul Helmke, predsjednik Brady Centra za borbu protiv oružanog nasilja kaže da očekuje da će kriminalci osudjeni u vezi sa oružjem koristiti posljednju odluku Vrhovnog suda da ospore presude.

Sud, takodjer, nije dao dovoljno uputa kakva je kontrola oružja dozvoljena.

"Mada će biti dosta sudskih procesa ja sam uvjeren da će većina tih zakona o oružju brzo biti prihvaćena", kaže Paul Helmke.

U Sjedinjenim Državama postoje brojna strelišta za trening u gadjanju
U Sjedinjenim Državama postoje brojna strelišta za trening u gadjanju

Gradonačelnik Chicaga Richard Daley kaže da od oružja u kući, makar i za samoodbranu, ginu nevini ljudi:

"Mislim da Amerika ne bi trebala biti poznata po tome da može ubiti više ljudi nego i jedna druga zemlja. Mi volimo ubijati, mi ubijamo u inostranstvu, mi izvozimo oružja više nego iko drugi, i municije. To ne bi trebala biti odlika ove veličanstvene zemlje."

Iznoseći presudu, Vrhovni sud je slučaj vratio u Chicago na niži sud da donese konačnu odluku, tako da zabrana posjedovanja opružja trenutno ostaje na snazi.

Gradonačelnik Daley kaže da će Chicago uskladiti svoje zakone sa pravima koje gradjanima daje Drugi Amandman, ali nije objasnio kako se to može postići.

XS
SM
MD
LG