Linkovi

SAD: Vrhovni sud odlučuje o sudbini miliona useljenika


Čak i ako Vrhovni sud odluči da izvršna naredba predsjednika Obame nije kršenje američkog ustava, to bi ipak mogla biti samo privremena pobjeda.

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država odlučio je da razmotri slučaj kojim se osporava plan i odgovarajuća izvršna naredba predsjednika Baracka Obame o odlaganju deportacije više od četiri miliona useljenika bez legaliziranog useljeničkog statusa i istovremeno im se dozvoljava da legalno rade i žive u Sjedinjenim Državama. U skladu sa predsjednikovom izvršnom naredbom zaustavlja se proces deportacije roditelja, useljenika, čija su djeca rođena u Americi i na američkom tlu imaju stalno prebivalište. Odluka Vrhovnog suda o ovom slučaju imaće dalekosežne posljedice.

"Ova zemlja stvorena je za tebe i mene" je jedan od stihova pjesme koju su useljenici, hispanici porijeklom, pjevali na španskom jeziku na jučerašnjem okupljanju ispred zgrade Vrhovnog suda. Mnogi od njih rekli su da će stihovi te pjesme zvučati istinito ukoliko Vrhovni sud ne obori izvršnu naredbu predsjednika Obame. Sudije trebaju odlučiti da li predsjednik, na osnovu predsjedničkih ovlasti, ima pravo i moć da od deportacije zaštiti određenu kategoriju useljenika i da im da pravo na rad. Više nižih sudova, sudova saveznih američkih država, tu izvršnu naredbu je osporilo i Bijela kuća je uložila žalbu najvišoj sudskoj instanci.

Paradoksi su brojni.

Primjera radi trogodišnji Kevin rođen je u Sjedinjenim Državama i po mjestu rođenja američki je državljanih. Majka Brenda Barios nije. Izvršnom naredbom predsjednika Obame za sada je pošteđena deportacije. Kratko kaže:

"Ja sam ljudsko biće. Imam pravo biti ovdje."

Humani aspekt nije ono o čemu će Vrhovni sud odlučivati i odlučiti. Odlučivaće o tome da li je predsjednik prekršio Ustav. Mark Krikorian iz Centra za istraživanja imigracione problematike kaže da jeste:

"Tom izvršnom naredbom predsjednik, dajući useljenicima nelegaliziranog statusa pravo na rad, socijalnu zaštitu, vozačku dozvolu.... čini pravni i politički predesan. Takvo pravo ima jedino Kongres."

Bijela kuća se ne slaže sa takvim ocjenama. Glasnogovornik Josh Earnest ističe:

"To je stvar zdravog razuma. Uz to, a oslanjajući se na iskustva i postupke ranijih predsjednika, uvjereni smo da ovo nije jedini presedan."

Uposlenici Centra za pravnu i drugu pomoć usljenicima hispaničkog porijekla imigrantima bez legaliziranog statusa pripremiti aplikacije kojima će dokazivati da imaju pravo ostati u Sjedinjenim Državama. Direktor Centra Abel Nunez ističe da mogu ostati samo oni čija podobnost bude temeljito provjerena:

"Oni moraju biti sigurni da nisu počinili neku kriminalnu radnju jer će ih i Federalni istražni biro provjeravati. Moraju biti sigurni da su uredno plaćali porez i da se nisu ogriješili o bilo koji američki zakon."

Čak i ako devet sudija Vrhovnog suda odluči, jednoglasno ili većinom glasova, da izvršna naredba predsjednika Obame nije kršenje američkog ustava, to bi ipak mogla biti samo privremena pobjeda. Naime, po popularnosti vodeći predsjednički kandidati, Republikanci, najavljuju i obećavaju da će tu odluku opozvati ukoliko početkom novembra pobijede na predsjedičkim izborima i u januaru iduće godine uđu u Bijelu kuću.

SAD: Vrhovni sud odlučuje o sudbini miliona useljenika
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

XS
SM
MD
LG