Linkovi

Škotska: Dilema je YES or NO nakon 307 godina


UK map

Od prije četrdesetak godina Nacionalna stranka Škotske pokušava se izboriti za referendum o razjedinjenju. Sada, kada je referendum izvjestan, zakazan, dilema „za“ ili „protiv“ sasvim očekivana i razumljiva.

Za mjesec dana oko 4 miliona Škotlanđana sa pravom glasa izaći će, kako se procjenjuje, na referendum da se izjasni o budućem statusu Škotske. Škotska je u sastavu Velike Britanije, ili Ujedinjenog kraljevstva, 307 godina. Po mnogim ocjenama historičara, političara, ekonomista, analitičara, istaknutih intelektualaca i drugih čija se riječ uvažava i nešto znači, Ujedinjeno kraljevstvo je jedna od najuspješnijih zajednica u svijetu. A 18. septebra moglo bi se desiti da iz te najuspješnije unije iskoči svjerni dio engleskog otoka ukoliko većina Škotlanđana zaokruži "yes" na referendumu o neovisnosti.

Kako ovih dana govore Škoti, da li ih je više za opciju "yes" ili za opciju "no," što su razlozi jednih, a što drugih?

Škotlanđani su vrlo ponosni na svoju povijest, kulturu, tradiciju i suvremena dostignuća. Ne zaboravljaju da su se 1314. godine krvavo borili protiv Engleza, da su nakon mnogih manjih sukoba i i dugih razdoblja primirja 1707. godine prihvatli Akct o ujedinjenju i postali dio United Kingdoma, zadržavajući određeni stepen automomije. Bilo je, od tada do danas, između Edinburga i Londona, administrativnih centara Škotke i Velike Britanije podosta problema i spornih pitanja, a od prije četrdesetak godina Nacionalna stranka Škotske pokušava se izboriti za referendum o razjedinjenju. Sada, kada je referendum izvjestan, zakazan, dilema „za“ ili „protiv“ sasvim očekivana i razumljiva.

Roddy McDonald je za:

"To je nešto što normalna zemlja želi. Želi biti samopouzdana, ambiciozna, gledati u budućnost svojih generacija... Mislim da je unija u kojoj smo zastarjela, prevaziđena."

Unija, United Kingdom, Ujedinjeno kraljestvo, je zajednica četiri zemlje - Škotske, Engleske, Welsa i Sjeverne Irske. Osim Engleske, koja je pod direktnom upravom vlade Ujedinjenog kraljevstva, Škotska Wels i Sjeverna Irska imaju svoje sisteme vlasti. Škotska i vladu i parlament, a sada je u pitanju i neovisnost.

Jedan od Škotlanđana, po imenu John, kaže:

"Dijelom je to pitanje identiteta. Volim da budem Škot, rođen sam u Škotskoj, ne u Britaniji. Volim i što sam dio Ujedinjenog kraljevstva, ali na referendumu ću glasati za neovisnost."

Propaganda za ili protiv vodi se u okviru dvije kampanje: "Za Škotsku" i "Bolje zajedno."

Glasnogovornik kampanje "Za Škotku" John McRorry kaže:

"Godine zajedništva neće na neki magičan način nestati. Ako bude više glasova za, škotski parlament će donositi odluke za Škotlanđane."

Po posljednjim anketama broj onih koji su protiv osamostaljenja Škotske je značajno veći.

Ron Cowie, jedan od onih koji su za status quo kaže:

"Mi, Škoti oduvijek smo imali svoj identitet, a svoje tradicijei kulturu držali i čuvali. Uvijek ćemo biti Škoti. Dio smo Ujedinjenog kraljevstva i mislim da bi trebali to i ostati."

Glasnogovornik kampanje "Bolje zajedno" David Whitton ističe:

"Škotska cvjeta kao dio Ujedinjenog kraljevstva. Preko 300 godina u okviru te zajednice, Škotka je sigurna, stabilna, snažna, umotana, da tako kažem, u snagu i moć Ujedinjenog kraljevstva."

U kampanju za ili protiv izdvajanja, kao svojevrsni anketar uključila se i jedna vrlo popularna slatičarna u Edinburgu. Ideja nije nova, ali je simpatična. Vlasnici te slatičarne prodajom kolača istog ukusa, veličine i oblika sa riječima „yes, no“ i upitnikom mjere raspoloženje javnosti, odnosno kupaca. Do sada je prodat veći broj kolača sa riječju „ne.“ Da li će tako ostati i narednih mjeseca dana? Za vlasnike to nije bitno. Oni se nadaju da će do 18. septembra prodati 10 hiljada kolača.

Škotska: Dilema je YES or NO nakon 307 godina
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:53 0:00

Komentari (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG