Linkovi

Neizvjestan ishod referenduma u Škotskoj


Škotski premijer Aleks Salmond sa pristalicama kampanje za nezavisnost, u Edinburgu 9. septembra 2014.
Škotski premijer Aleks Salmond sa pristalicama kampanje za nezavisnost, u Edinburgu 9. septembra 2014.

Rojal Majl, slavno znamenje škotskog identiteta, privlači brojne turiste. U ovom drevnom gradu napetost je primetna. Škotska bi mogla da raskine uniju sa Engleskom, staru više od tri veka. Pisac i analitičar Dejvid Torens kaže:

„U Škotskoj oduvek postoji značajna manjina koja instinktivno žele da Škotska bude nezavisna. Tome se očigledno priklonio dodatan sloj ljudi, koji su u protekle dve godine stekli uverenje da će im nezavisnost doneti boljitak.“

Analitičari kažu da se širi bojazan od štete koju bi odvajanje Škotske moglo da nanese ostatku Unije. Vetrovita škotska luka Aberdin prepuna je brodova i čamaca koji servisiraju naftne platforme u Severnom moru. Oko 90 odsto britanskih naftnih rezervi nalazi se na dnu teritorijalnih voda potencijalno nezavisne Škotske.

Naftna industrija u Aberdinu cveta. Ovo je najbogatiji deo Britanije posle Londona i jugoistočne Engleske. Škotska vlada tvrdi da rezerve dostižu 24 milijarde barela nafte, dok prema proceni britanske vlade taj iznos nije veći od 15 milijardi barela. Aleks Kemp, predaju ekonomiju na Univerzitetu u Aberdinu.

„Unapređivanjem produktivnosti, mogao bi da se zaustavi pad proizvodnje u sledećih pet do šest godina. Mogla bi i malo da poraste. Britanska vlada ne veruje u to.“

Škotska već ima svoj sopstveni parlament sa ograničenim budžetskim ovlašćenjima ali London i dalje odlučuje o ekonomskoj politici. Ukinite to i Škotska će prosperirati, tvrdi Keni Anderson, član grupe „Poslovi za Škotsku“:

„Nisam siguran da su naši interesi na vrhu agende Ujedinjenog kraljevstva. I to ne iz neke zlobe,već zato što postoje drugi problemi. Ako bismo bili nezavisni, mogli bismo na vrh dnevog reda da postavimo sopstvene interese – uključujući viski, naftu, gas, ribarstvo, inženjering, obrazovanje .“

Mada je ekonomija u centru pažnje, nad svim lebdi i istorijsko rivalstvo sa Engleskom.

Porodica Dru Mekenzi Smita poseduje čuvenu Opatiju Lindores na obali reke Tej. U njenoj blizini škotski vitez i borac za nezavisnost, Vilijam Valas porazio je englesku vojsku u bici kod Blekensajda. Po njegovom liku snimljen je film „Brejvhart“, sa Melom Gibsonom u ulozi Valasa. Međutim, Mekenzi kaže da je prošlo vreme romantizovane istorije:

„Veliki sam poklonik Valasa, ali to se događalo 1298. Mislim da je priča o Brejvhartu korišćena do iznemoglosti. Zagovornici referenduma imaju dobre izjave, predlažu mnogo uzbudljivih stvari, ali realno gledano, ništa od toga nije potkrepljeno.“

Škotska je preplavljena drevnim ruševinama iz svoje prošlosti. Za razliku od proteklih vekova, Škotlandjani će ovog puta sami odlučivati o svojoj sudbini.

XS
SM
MD
LG