Linkovi

Meditacija u školama - dobar put ka boljem učenju


I
I

Roditelji I učitelji širom svijeta se svakodnevno susreću sa nevaspitanom djecom. Dok neki djecu šalju u tišinu neke sobe, drugi ih tjelesno kažnjavaju. U većini američkih saveznih država je tjelesna kazna zabranjena. Sada jedna škola u Baltimoru u Marylandu isprobava novu tehniku kako bi ui red dovela nemirnu djecu, a to je meditacija. Sarah Zaman izvještava o toma na koji način jednostavno dubok dah može pomoći.

Jutra u osnovnoj školi Robert Coleman u Baltimoru u Maryladu nisu ništa puno drugačija od ostalih škola u svijetu. Ali ovdje ipak postoji jedna velika razlika. A to je način na kojeg počinje dan u školi. Prije nego otvore knjige, djeca sudjeluju u meditacijskoj vježbi. 15 minuta oni se vode kroz niz vježbi dubokog disanja koje ih smiruju I poboljšavaju fokusiranje. Program je razvila baltimorska fondacija Holistic Life. Uveden je 2014, nakon što je direktor škole primijeotio efekat kojeg su imali vannastavni časovi yoge.

Osjećam se udobno I opušteno. Udišem sav kiseonik I to me zaista smiruje, I nisam nasilna osoba, kaže student Nay Sean.

Prakticiranje yoge I meditacije je staro stoljećima, ali je naučno istraživanje njenih efekata relativno novo. Osoblje škole je zadovoljno rezultatima.

Učenici su mnogo više fokusirani, spremni su za učenje, to im usmjerava fokus, kaže učiteljica Lakia Wilson.

U ovoj školi, tehnike meditacije nisu ograničene samo na učionicu. Učitelji neposlušnu djecu vode u sobu za momenat meditacije, umjesto u direktorov ured radi ukora. Tu iskusni savjetnici pomažu djeci da razmisle o posljedicama svojih akcija.

Razne stvari koje radimo u ovoj sobi su disanje, a tome dodamo I druge stvari kao yogu, za djecu koja imaju puno energije. Također radimo kreativno pisanje, kaže Jamar Peete, savjetnik u fondaciji Holistic Life.

Učitelji kažu da djeca obično izraze željenje zbog svojih akcija kada se vrate iz sobe za meditaciju, nešto što se, kako kažu, nije dešavalo prije. Ali nemaju od toga koristi samo djeca.

Mislim da meni više pomaže nego djeci, jer mi omogućava da ih tamo odvedem I saberem misli I malo se smirim. Tako da kada se vrate, oboje smo spremni da ponovo komuniciramo, kaže učiteljica Tayamish Vonhendricks.

Direktorica škole kaže da je primijetila poboljšanje u disciplini učenika. Koosnivac fondacije Ali Smith kaže da su yoga I meditacija bili način da se poboljša atmosfera u baltimorskim školama.

Yoga je mene I mog brata učinila osobama koje smo danas I željeli smo tu šansu pružiti djeci koja tu žive, kao I u cijelom gradu.

U Baltimoru danas ima 14 škola, I veći broj njih širom zemlje koje surađuju sa fondacijom Holistic Life, kako bi se pomoglo djeci da obrate pažnju na svoje akcije, uz fokus I duboko disanje.

XS
SM
MD
LG