Linkovi

Scholz: Srbija treba priznati Kosovo


Njemački kancelar na konferenciji za medije u Prištini.
Njemački kancelar na konferenciji za medije u Prištini.

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je u Prištini da dijalog Kosova i Srbije, uz posredovanje Evropske unije (EU), treba da riješi pitanje priznanja Kosova.

Scholz je 10. juna na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem rekao da je za dijalog potreban konstruktivan stav, rekavši da bi konačni sporazum doprinio stabilnosti regiona Zapadnog Balkana.

"Konačni sporazum mora da riješi i pitanje priznanja Kosova, jer je nezamislivo da dvije zemlje koje se ne priznaju postanu dio EU", rekao je Scholz.

Rekao je i da se Njemačka zalaže da se vizna liberalizacija Kosovu desi što prije, jer su uslovi ispunjeni, i da se o tome razgovara sa partnerima kako bi se i oni ubijedili u to.

Scholz je rekao da je sa Kurtijem razgovarao i o jasnom stavu Kosova u vezi sa ratom u Ukrajini.

"Ruska agresija zahtijeva jasan stav i odlučan odgovor gdje su gospodin Kurti i Vlada Kosova kroz podršku svih mjera i sankcija pokazali da Kosovo, kao pouzdan partner, stoji na našoj strani i na strani evropske i međunarodne zajednice", rekao je Scholz.

Kancelar Njemačke započeo je 10. juna u Prištini dvodnevnu turneju po zemljama Zapadnog Balkana.

Fokus njegovog putovanja je perspektiva pridruživanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji(EU), kao i doprinos Njemačke unaprjeđenju regionalne saradnje.

Nakon Kosova, Scholz će 10. juna popodne posjetiti Srbiju, gdje će se sastati sa predsjednikom te zemlje Aleksandrom Vučićem.

Među temama razgovora biće dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, kao i pozicija Srbije tokom ruske invazije na Ukrajinu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG