Linkovi

Savršeno očuvani embrion dinosaurusa otkriven u Kini


Embrion oviraptorosaurusa nazvanog "beba Jinglijang" (Foto: Reuters/Lida Xing)
Embrion oviraptorosaurusa nazvanog "beba Jinglijang" (Foto: Reuters/Lida Xing)

Naučnici su objavili otkriće izuzetno očuvanog embriona dinosaurusa starog najmanje 66 miliona godina, koji se spremao da se izlegne iz jajeta, kako to danas čine ptice ili pilići.

Fosil je otkriven u Ganžouu u južnoj Kini i radi se o mladunčetu bezubog teropodA, ili oviraptorosaurusu, kojeg su istraživači nazvali "Beba Jinglijang".

„Radi se o jednom od najbolje očuvanih embriona dinosaurusa ikada pronađenih“, izjavio je za AFP istraživač Univerziteta u Birmingemu Fion Vaisum Ma, koji je koautor rada u časopisu "AjSajens" (iScience).

Ma i njegove kolege otkrile su da je glava "Bebe Jinglijang" bila položena ispod njenog tijela, sa stopalima sa obe strane i savijenim leđima - što je položaj koji ranije nije bio primjećen kod dinosaurusa, ali je sličan današnjim modernim pticama.

Kod ptica i živine, takvo ponašanje kontroliše centralni nervni sistem i naziva se "podvlačenje". Pilići koji se spremaju da se izlegnu podvlače glavu ispod desnog krila kako bi je stabilizovali dok kljunom razbijaju ljusku jajeta.

Embrioni koji ne uspiju da se podvuku imaju veće šanse da nastradaju od neuspješnog izleganja.

„To ukazuje da je takvo ponašanje kod savremenih ptica najprije evoluiralo i poteklo od njihovih predaka među dinosaurusima“, rekao je Ma.

Alternativa podvlačenju je možda bila nešto slično onome što se danas viđa kod krokodila, koji umjesto toga zauzimaju sjedeći položaj sa glavom savijenom ka grudima, dok se ne izlegu.

Zaboravljeno u skladištu

Oviraptorosaurusi, što znači "gušteri koji kradu jaja", bili su pernati dinosaurusi koji su živjeli na prostoru današnje Azije i Sjeverne Amerike pred kraj perioda Gornje Krede.

Imali su kljunove različitog oblika i različito se hranili, a veličina im se kretala od današnjih ćuraka do ogromnih gigantoreptora, koji su mogli da budi dugački i do 8 metara.

Beba Jinglijang je duga oko 27 cm od glave do repa, a leži unutar jajeta dugog 17 cm u Prirodnjačkom muzeju Jinglijang.

Istraživači vjeruju da je stvorenje staro između 66 i 72 miliona godina, a da je najvjerovatnije sačuvano iznenadnim klizištem koje je zatrpalo jaje i zaštitilo ga od lešinara i zuba vremena.

Da se izleglo, najvjerovatnije bi poraslo da bude dugačko između dva i tri metra i po svemu sudeći hranilo bi se biljkama.

Ilustracija embriona dinosaurusa nazvanog "Beba Jinglijang" otkrivenog u južnoj Kini (Foto: AFP/University of Birmingham/Lida Xing)
Ilustracija embriona dinosaurusa nazvanog "Beba Jinglijang" otkrivenog u južnoj Kini (Foto: AFP/University of Birmingham/Lida Xing)

Ovaj primjerak jedan je od nekoliko fosilnih jaja koja su zaboravljena u skladištu decenijama.

Istraživački tim posumnjao je da bi u njima mogli da se nalaze nerođeni dinosurusi, pa su ogulili dio ljuske jajeta u kojem se nalazila "Beba Jinglijang" i otkrili embrion skriven unutra.

"Ovaj embrion dinosaurusa unutar jajeta je jedan od najljepših fosila koje sam ikad vidio", izjavio je profesor Stiv Braseti sa Univerziteta u Edinburgu, koji je dio istraživačkog tima.

"Ovaj mali prenatalni dinosaurus izgleda baš kao mladunče ptice sklupčano u svom jajetu, što je još jedan dokaz da su mnoge karakteristike današnjih ptica najpre evoluirale među njihovim precima dinosaurusima", dodao je Braseti.

Tim se nada da će detaljnije proučiti "Bebu Jinglijang" koristeći napredne tehnike skeniranja, kako bi napravili slike kompletnog skeleta, uključujući i kosti lobanje, s obzirom da je dio tela i dalje prekriven kamenom.

XS
SM
MD
LG