Linkovi

Savjetnici FDA podržali Pfizerovu vakcinu za djecu od 5 do 11 godina


13 godišnji Džulijan Hovort dobija Pfizerovu vakcinu protiv kovida, u Santa Ani u Kaliforniji 13. maja 2021.
13 godišnji Džulijan Hovort dobija Pfizerovu vakcinu protiv kovida, u Santa Ani u Kaliforniji 13. maja 2021.

Ekspertska komisija u utorak je ubjedljivom većinom glasova odlučila da preporuči Upravi za hranu i lijekove (FDA) da dozvoli upotrebu Pfizerove vakcine protiv kovida 19 kod djece uzrasta 5 do 11 godina, navodeći da su prednosti vakcine veće od rizika. 

To znači da bi još oko 28 miliona djece moglo da se vakciniše, a većina njih već ide u školu, i pohađa nastavu uživo. Vakcine bi mogle da počnu da se daju mlađoj djeci već naredne nedelje. Direktor CDC donosi konačnu odluku.

Pfizer i BionTech navode da je njihova vakcina pokazala efikasnost od 90,7% u zaštiti od koronavirusa, u kliničkom istraživanju u kome su učestvovala djeca stara između 5 i 11 godina.

Dok su slučajevi djece koja su se ozbiljno razboljela ili preminula od kovida 19 relativno rijetki u poređenju sa odraslim, neka djeca razvijaju komplikacije zbog virusa, a infekcije među nevakcinisanom djecom su porasle zbog prenošenja delta varijante koronavirusa.

Pfizer i BionTech traže dozvolu za nižu dozu vakcine kod djece, od 10 mikograma, naspram 30 mikrograma koliko se koristi u vakcinisanju onih starijih od 12 godina. Vakcina za djecu staru od 12 do 15 godina je dozvoljena u maju, a dok je prošlog decembra dobila dozvolu za one starije od 16 godina.

Savjetnici su obratili posebnu pažnju na stopu upale srčanog mišića, odnosno miokarditisa, stanja koje je dovedeno u vezu sa vakcinama Pfizera i BionTecha, kao i Moderne, posebno kod mladih muškaraca.

Ukoliko broj slučajeva miokarditisa u mlađoj starosnoj grupi bude sličan onom kod djece stare između 12 i 15 godina, spriječene hospitalizacije zbog kovida su, u većini mogućih situacija, znatno brojnije od spriječenih hospitalizacija zbog miokarditisa, naveli su stručnjaci FDA u dokumentima pred sastanak u utorak.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG