Linkovi

Savjetnici FDA jednoglasno podržali booster dozu vakcine Johnson&Johnson


ARHIVA - Vakcina protiv koronavirusa kompanije Džonson i Džonson.
ARHIVA - Vakcina protiv koronavirusa kompanije Džonson i Džonson.

Spoljni savetnici američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) u petak su jednoglasno odlučili da preporuče regulatorima da dozvole drugu dozu vakcine protiv Kovida 19 kompanije Džonson i Džonson (J&J) da bi se bolje zaštitili Amerikanci koji su primili tu vakcinu koja se daje u jednoj dozi.

Savjetodavna komisija FDA za vakcine i slične biološke proizvode podržala je "booster" dozu za sve starije od 18 godina, najmanje dva mjeseca nakon što su primili prvu dozu.

FDA nema obavezu da slijedi savet komisije, ali ga obično prihvati.

Nakon što su saslušali prezentacije naučnika kompanije J&J i Uprave za hranu i lijekove, mnogi članovi savetodavne komisije postavili su pitanje da li bi vakcina J&J zapravo trebalo da se svima daje u dvije doze, umjesto jedne. Ukazali su na niži nivo stvaranja antitijela koja neutrališu virus kod ove vakcine, u odnosu na vakcine kompanija Moderna i Pfizer, koje primjenjuju tehnologiju glasničke RNK (mRNK).

"Postoji imperativ za javno zdravlje. Kod ove grupe vidimo ukupno nižu efikasnost u odnosu na ono što smo videli kod mRNK vakcine, i potrebno je hitno nešto preduzeti", izjavio je Arnold Monto, epidemiolog Škole javnog zdravlja na Univerzitetu Mičigen koji je predsjedavao sastankom.

Naučnici kompanije Džonson i Džonson kažu da je njihova vakcina trajnija od onih sa mRNK.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG